Perşembe , 28 Mart 2024

Limonlu su zayıflatır mı?

840292_detayDiyetisyen Ahmet Sancak, birçok kişinin diyetyaparken kulaktan dolma bilgilerle farklı yöntemler denediğini, oysa ki bu yöntemlerin genellikle yanlış olduğunu açıkladı.

Diyet yaparken doğru bilinen yanlışları sıralayan Diyetisyen Ahmet Sancak, “Ekmeğindiyetten tamamen çıkarılması gerektiği inancı tamamen yanlıştır. Ekmek bizim için en önemli ve en doğru karbonhidrat kaynağıdır.

Ekmeksiz bir beslenme programı düşünülemez. Tam buğday, çavdar ve tam tahıllı ekmekler hem glisemik kontrolü sağlamaya, hem de enerji ihtiyacımızı karşılamaya yardımcı oluyor. Alınması gereken enerjiye göre, miktarlarına dikkat ederek ekmek tüketmeniz kilo almanıza değil, sağlıklı beslenmenize katkıda bulunacaktır. Protein ağırlıklı yemek yemenin sağlıklı kilo kaybı sağladığı inanışı da yanlıştır. Protein ağırlıklı beslenmede, vücut proteinleri sindirmek için çok fazla enerji harcar ve zayıflama olabilir.

Ancak proteinlerle birlikte çok fazla yağda vücuda gireceği için kan yağlarında yükselme ve koroner kalp hastalıkları ortaya çıkabilir. Gut hastalığı gelişebilir. Ayrıca, proteinler vücuttan atılmak için kemikten kalsiyum çeker ve buda kemik erimesine neden olur. Bu durumda zayıflasanız bile geri kalan hayatınızı hasta bir insan olarak geçirirsiniz” dedi.

“Meyve kilo aldırmaz, istediğim kadar yiyebilirim” uygulamasının da yanlış olduğuna dikkat çeken Ahmet Sancak şu bilgileri verdi:

“Diyet süresince bol meyve ve çiğ sebze tüketebileceğimizi düşünürüz. ‘Ne de olsa kalorisi yoktur’ deriz. Çiğ sebze için sınırlama yokken meyve için aynısı geçerli değil.

Çünkü meyveler şeker oranı yüksek besinlerdir ve basit şeker içerirler. Almanız gereken kaloriye bağlı olarak değişmekle beraber, günde ortalama 3-4 porsiyon meyve tüketebilirsiniz.

Özellikle glisemik indeksi düşük olan meyveleri ana öğünler yerine, en uygun olan ara öğünlerde miktarlarına dikkat ederek tüketmemiz. Maydanoz suyunun zayıflattığı inanışı da yanlış. Maydanozun idrar söktürücü etkisi vardır. İdrar kaybı nedeniyle insan kendini hafiflemiş hisseder. Kilo kaybına ve yağ dokusu azalmasına hiç bir faydası yoktur.

Ayrıca, sauna gibi sıcak ortamlarda terlemenin zayıflattığının bilinmesi de yanlıştır. Sauna gibi sıcak ortamlarda terleyerek kaybedilen yağ değil sudur. Bu gibi sıcak ortamlar, organizmanın toksinlerden arınmasını, kasların gevşemesini, kırgınlığın atılmasını sağlar, ancak zayıflatmaz. Kilo kaybetme açısından bakacak olursak, soğuk sıcaktan daha etkilidir. Sabahları aç karnına limonlu ve sirkeli su içmenin zayıflattığı inancı da yanlıştır. Limonun bağırsakları çalıştırıcı özelliği vardır. Limonlu ve sirkeli su vücuttaki asitleri temizlemeye yardımcı oluyor. Asitleri nötralize etmek yağların serbest kalmasını sağlıyor. Ancak bu yağlar, sadece diyet ve egzersiz yaparak yakılabiliyor. Yani soğuk ya da ılık suyun veya limonlu suyun zayıflatıcı hiç bir etkisi yoktur.”

“Kan şekerim düştü, tatlı yemeliyim” düşüncesinin de yanlış olduğunu belirten Sancak, “Kan şekeriniz düşüp, eliniz ayağınız titriyorsa, asla tatlı yemeyin. Peynir ekmek daha iyi bir seçimdir. Tatlı yiyebilecekler sadece insülin kullanan şeker hastalarıdır” şeklinde konuştu.

İHA

Bir yanıt yazın