Cuma , 19 Nisan 2024

Türkiye Kamu Hastane Birlikleri Değerlendirme Toplantısı

Recep-Akdag

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Bir hasta yakını herhangi bir sebepten dolayı şikayetçi olabilir, mahkemeye de gidebilir. Ama böyle bir şikayet ya da yakınma varsa, daha mahkeme süreci sonuçlanmadan, hem hakim hem savcı olup suçlu ilan etmeye kimsenin hakkı yoktur” dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 81 ilin genel sekreterlerinin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Türkiye Kamu Hastane Birlikleri Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Dedeman Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Bakan Akdağ’ın yanı sıra 87 genel sekreter katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Akdağ, yeniliklerle bugünlere gelindiğini belirterek, her yeni uygulamanın özünde gelişmişliği barındırdığını ifade etti. Her yeni uygulamada sıkıntılar çıkabileceğini bildiren Akdağ, bu toplantıların da o amaçla yapıldığını söyledi. 75 milyonluk ülkede hastanecilik hizmeti, yoğun bakım ve hasta-çalışan sorunları gibi hususların göz önüne alındığında problem çıkmamasının imkansız olduğuna vurgu yapan Akdağ, önemli olan hususun problemleri erken ve doğru tespit etmek olduğunu dile getirdi. Hastane sisteminin kamuoyunda tartışma konusu olduğunu belirten Bakan Akdağ, bu tartışmalarda bazı meslek grupları ya da muhalefetin halkı yanlış bilgilendirdiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Bu yanlışlardan bahsetmek istiyorum. Birincisi, Kamu Hastaneleri Birlikleri ile sağlık hizmetlerinin özelleşeceği, paralı olacağı iddiası yanlıştır. Tam tersi kamu hastanelerini güçlendirmek için yapılmıştır. İkincisi, A sınıfı hastanelere vatandaş gidemeyecek denildi. Biz hastanelerde sınıf ayrımı yapmıyoruz. Hastaneleri değerlendirme raporunda gruplara ayrılıyor hastaneler bunlar o gruplardır. Biz de hepsini A grubu hastanelerin seviyesine çıkarmaya çalışıyoruz. Üçüncüsü, personel sözleşmeli olacak iddiasını attılar. Hayır. Eskiden olduğu gibi istihdam etmeye devam ediyoruz. Daha sonra ‘yöneticiler astronomik rakamlarda ücret alıyor’ dediler. Ücretler nasılsa öyle devam ediyor. Astronomik ücretlerin ödendiği iddiaları sistemi karalamak içindir.”

“Kamu Hastaneleri Birlikleri ile kamu hastaneleri taçlanacak” diyen Akdağ, Kamu Hastaneleri Birlikleri’ni daha kaliteli hizmet verebilmek, daha verimli çalışabilmek ve çalışanların işini kolaylaştırmak için uygulamaya koyduklarını ifade etti. Sistemin işleyişini çok yakından takip edeceklerinin altını çizen Akdağ, “Sizlerin illerde neler yaptığını takip ediyorum. Ve çalışmalarınızdan dolayı büyük mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

Bakan Akdağ konuşmasını devam ettirirken ismini vermediği bir hastane yöneticisinin kendisine ilettiği mesajı cep telefonundan okudu. Yöneticinin hastanedeki doktorlara söylediği sözleri içeren yazının ‘Yorgun ve Huzurlu’ başlığıyla yer aldığını dile getiren Akdağ, toplantıdaki yöneticilere hitap ederek, “Sağlık çalışanlarınızın yüzüne bakın, gülün ve onlarla sohbet edin” ifadesini kullandı.

Medyada sağlık haberlerine ilişkin çok acımasız yazıların yer aldığını söyleyen Akdağ, “Bir hasta yakını her hangi bir sebepten dolayı şikayetçi olabilir, mahkemeye de gidebilir. Ülkede vatandaşın hakkını arama hakkı çok arttı. Öyle de olmalıdır. Ama böyle bir şikayet ya da yakınma varsa, daha mahkeme süreci sonuçlanmadan, hem hakim hem savcı olup suçlu ilan etmeye kimsenin hakkı yoktur” şeklinde konuştu.

Kaynak: IHA

Bir yanıt yazın