Perşembe , 28 Mart 2024

Ökten: “2012 Sağlıkta Şiddet Yılı Olarak Tarihe Geçti”

sİDDET

Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr.

Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr.Ali İhsan Ökten, “2012 yılı tarihe sağlığa ve her türlü sağlıkçıya yönelik şiddetin en fazla olduğu yıl olarak tarihe geçmiştir” dedi.

Genel Sekreter Dr. Halit Atik, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Suntur veAdana Karşıyaka Devlet Hastanesi Acil Hekimi Dr. Tekin Müjde ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Ökten, 2012 yılında yaşanan şiddet olaylarına tepkisini dile getirerek “Bir zamanlar televizyonlarda “AdanaAdliyesinde Yine Arbede” olarak gösterilen şiddet olaylarının görüntüleri, son günlerde Adanahastanelerinden sağlık çalışanlarına şiddet uygulamasına dönüşmüştür” diye konuştu.

Dr. Ökten, 28 Aralık 2012 tarihinde Özel Adana Hastanesinde Gastroenteroloji Uzmanı Burhan Özdilve hemşire Melek Göktepe’nun hasta ve yakınlarının sözlü ve fiziki saldırısına uğradığını, 30 Aralık 2012 tarihinde Diş Hekimi Şenol Yapıcı’nın muayenehanesinde saldırıya uğradığını, yanında çalışan sekreterinin darp edildiğini hatırlatan Ökten, “Ocak ayı başında da Adana Devlet Hastanesi Acil servisinde çalışan tüm sağlık çalışanları ve personeller 200 kişinin saldırısına uğramıştır. Son bir yıl içerisinde odamız hukuk bürosu tarafından Dr. Perihan Yasemin Canöz, Dr. Fatma Sincar, Dr. Kaan Badakal, Dr. Barış Fakılar, Dr. Fulya Kaya, Dr. Sezai Parlak, Dr. Müge Gülen, Dr. Filiz Ökten, Dr. Haluk Uygur ve Dr. BurhanÖzdil’e uygulanan sözel veya fiziki şiddet davaları tarafımızdan da takip edilmektedir. Sağlık BakanlığıBeyaz Kod Birimi’ne gelen bildirimlere göre, Türkiye’de sağlık alanında günde en az 21 şiddet vakası yaşanmaktadır. Beyaz Kod Birimi’ne göre 7 ayda 5 bine yakın şiddet bildirilirken şiddet olayların en fazla acil serviste görüldüğü bildirilmiştir. Bir zamanlar münferit olarak değerlendirilen bu şiddet olayları artık her alanda günlük sıradan olaylar haline gelmiştir. Sağlıkçılara şiddet uygulayanlar kendilerinden sonra sağlık bekleyen hastaların da sağlık hakkını ellerinden almaktadırlar” diye konuştu.

“Tek amaçları hastaları sağlıklarına kavuşturmak olan hekimlerinin bugün geldiği nokta artık kendi sağlıklarını koruyamadıklarıdır” diye Ökten şöyle devam etti:

“Sağlık Bakanlığının “vatandaşlarımızın sağlıkta memnuniyeti yüzde 33.6’dan yüzde 76’Lara çıkmıştır” demesine rağmen her geçen gün hekimlere yönelik şiddet ve şikayetin artması hekimleri ve sağlık çalışanlarını sağlıklarından etmiştir. Sayın Sağlık Bakanımız, sevgili vatandaşlarımız sağlıktan bu kadar memnunsa neden bize bu kadar çok şiddet uyguluyor ve şikayet ediyor? Bu konuda sağlık bakanlığından bir açıklama bekliyoruz. Sayın Bakan, hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelttiğiniz şikayet ve saldırı politikalarıyla, hekimleri hedef göstererek sağlık sorunlarını içinden daha da çözülemez hale getirdiniz. Savaşta bile sağlıkçılara yönelik bir şiddet uygulanmazken, ülkemizde artık en fazla saldırı hekimlere ve sağlıkçılara yapılmaktadır. Hekimlik artık giderek artan bir şekilde polis ve askerden daha riskli bir mesleğe dönüştürülmüştür. Yüzyıllardır kutsallık atfedilen mesleğimiz bugün her anlamda şiddete uğratılan, katledilen meslek haline getirilmiştir. Bunun nedeni ise uygulanan sağlık politikalarının yanlışlığı ve uygulayıcısı olan sağlık bakanının kendisidir.” - Adana

Bir yanıt yazın