Perşembe , 25 Nisan 2024

“İlaçların yüzde 13’ü hastalık ortaya çıkmadan alınıyor”

sgk
İlaçların yüzde 87’sinin tedavi amaçlı alınırken, yüzde 13’ünün hastalık ortaya çıkmadan alındığını vurgulayan Acar, ilaçları imha etmeyi düşünenlerin ilaçları normal çöpe atmayı düşündüğünü..

Sağlık konusunun Türkiye’de çok önemli konulardan biri olduğuna dikkati çeken Acar, sağlığa sadece tasarruf amacı ile yaklaşmadıklarını söyledi. Kişilerin sağlık konusunda bilgilendirilmelerinin ve bilinçlendirilmelerinin çok önemli olduğunu bildiklerini ifade eden Başkan Acar, “Yapılan araştırmalara göre hanelerimizde çok yüksek adetlerde ilaç bulunduğunu tespit ettik.

Araştırmaya göre 18 milyon hanede yaklaşık 190 milyon kutu ilaç var. Ortalama her hanede 10.6 kutu ilaç var. Yüzde 13’ünde ise 20 kutudan fazla ilaç var. Hanelerde bulunan ilaçların yüzde 8’inin yani 15.4 milyon kutu ilacın son kullanma tarihi geçmiş. 190 milyon kutu ilacın 28 milyonunun artık kullanılması düşünülemez” dedi.

İlaçların yüzde 87’sinin tedavi amaçlı alınırken, yüzde 13’ünün hastalık ortaya çıkmadan alındığını vurgulayan Acar, ilaçları imha etmeyi düşünenlerin ilaçları normal çöpe atmayı düşündüğünü ancak normal çöpe atılması halinde ilaçların toprakla karışacağının altını çizdi.

Başkan Acar, sağlıkta son on yıl içerisinde çok önemli açılımlar getirildiğini vurgulayarak, “Bugün Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinin ötesinde vatandaşlarımıza sağlık imkânı sunan bir ülke konumundayız” dedi. Vatandaşların hastaneye gitme sayısının 10 yıl önce 2 iken şu an 8’lere çıktığını dile getiren Acar, sağlığa erişimin kolaylaşması, eczanelerin vatandaşlara açılması, özel hastanelerde yararlanma imkânı getirilmesinin sevindirici bir durum olduğunu kaydetti.

Acar, “Fakat bir de işin sürdürülebilir bir boyutu var. Bunu da unutmamak gerekir. Bu açılımları sürdürülebilirlikle birlikte değerlendirerek önümüzdeki süreci belirlemek zorundayız. Bu anlamda da biz vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi, gereksiz ilaç kullanılmaması, gereksiz hastaneye gidilmemesi konularında bilinçlendirmek zorunda olduğumuzu düşündük” dedi.

Bu amaçla ‘Sağlıklı Yaşam Bilgileri’ kitabının hazırlatıldığını ifade eden Acar, hazırlatılankitapların 2 milyon aileye gönderileceğini açıkladı. Acar, kitabın içeriğinde, ‘Sağlımızı korumak için nelere dikkat etmeliyiz?, Nasıl beslenelim?, Akılcı ilaç kullanımı nedir?, Hasta hakları nelerdir?, Hasta güvenliği nedir?, Genel sağlık sigortasından kişiler nasıl yararlanır?’ gibi konulara yönelik bilgilerin bulunduğunu belirterek, “Kitapta ayrıca bazı bilimsel araştırmalara da yer veriliyor. Örneğin ülkemizde sürekli çektirilen tomografi, ABD’de kanserin yüzde 2’si olan 30 bin kanser hastalığına ve 14 bin 500 ölüme yol açıyor. Bu Amerika’da yapılan bilimsel bir çalışmadır. Bir tomografi taraması sonucunda 14-20 mg radyasyon alırsınız.

Biz bu kitapla gereksiz yere film çektirilmemesi, gereksiz MR ve ultrasona girilmemesi, gereksiz tomografi çektirilmemesi, gereksiz yere radyasyon alınmaması gerektiğini vurgulamak istedik. Bu kitap sadece tasarruf amacı için hazırlanmadı, ayrıca bilgilendirme ve bilinçlendirme için hazırlandı” dedi.

Kaynak: 

Bir yanıt yazın