Perşembe , 28 Mart 2024

Doktora şiddete panik butonu

buton.hmedium

Sağlık Bakanlığı doktora şiddetin önlenmesi için harekete geçti. Şiddetin yüzde 79’unun acil serviste yaşandığını tespit eden Bakanlık doktorlara panik butonu ve şeffaf pencere önerdi.

Doktorlara yönelik şiddetin önlenmesi için acil önlem paketi hazırlayan Sağlık Bakanlığı, önerilerini Meclis’e sundu. Bakanlık, sağlık personeline yönelik saldırıların önüne geçebilmek için tehdit suçlarında cezanın iki katına çıkarılması yanında, doktorlara panik butonu verilmesi, odaların şeffaf hale getirilmesi gibi bir dizi önlem sıraladı. Star’dan Nevin Bilgin’in haberine göre, Sağlık Bakanlığı’nın Meclis Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu’na sunduğu raporda dünyadan örnekler de yer aldı.

CEZALAR İKİ KATINA ÇIKARILSIN
Doktora saldıranların iki katı cezalandırılmasını isteyen Sağlık Bakanlığı, 2011 yılından buyana yaptığı ankete göre 384 hastanenin yüzde 79’unda şiddet tespit etti. Şiddet olaylarının yüzde 79’unun da acil servislerde 18.00-24.00 saatleri arasında yaşandığı ortaya çıktı. Sağlık personeline şiddet uygulayanların yüzde 91’inin hasta yakını olduğu görüldü. Meclis’e sunulan öneri paketinde ABD’den de örnekler yer aldı. Buna göre Amerika’nın tüm eyaletlerinde yerel polis teşkilatının doğrudan aranmasıyla olay yerine destek sağlandığı, İrlanda’da bazı hastanelerde doktorlar için panik butonu olduğu, Almanya’da sağlık çalışanlarını korumak için hastane pencerelerine şeffaf plastik kaplamalar yapıldığı anlatıldı.

DÜNYADAN ÖRNEKLER SIRALANDI
İngiltere’de sağlık personelini tehdit eden hastaların, hastane yerine polis karakolunda tedavi gördüğü belirtilen raporda, İrlanda’da 2009 yılında yapılan araştırmada ülkedeki doktorların yarısının meslek hayatları boyunca en az bir kere şiddete maruz kaldığı, Almanya’da ise 2009 yılında yapılan ankette sağlık personelinin meslek hayatları boyunca, yüzde 70.7 fiziksel, yüzde 89.4 sözel şiddete maruz kaldığını ifade edildi. Araştırmalara göre geçtiğimiz yıl Belçika, Almanya, Finlandiya, Fransa, İtalya, Polonya, Slovakya ve Hollanda’da sağlık çalışanlarının ortalama yüzde 22.7’si hasta veya hasta yakınlarından şiddet gördüğünü beyan etti. Bu araştırma da şiddete maruz kalma oranlarında yüzde 39.1 ile Fransa ilk sırada yer aldı. Sağlık Bakanlığı’nın personele yönelik şiddetin önlenmesi için hazırladığı önlem paketinin önümüzdeki günlerde ele alınması bekleniyor.

ntvmsnbc.com

 

Bir yanıt yazın