Salı , 23 Nisan 2024

Karabük”ün Hastane Kapasitesi 150 Yatak Arttırılıyor

Karabük Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne atanan Dr. Seyfettin Kalay, kentte yapılan 300
yataklı yeni hastanenin 300 olan yatak kapasitesinin yetersiz olduğunu ve Bakanlığından ilave 150 yatak ekstra planlamasının yatırım programına alındığını söyledi. 

Karabük’te şuan mevcut Devlet hastanesinin 5000 evlerde bulunan ek hastane ile 500 yatak olduğunu ve tamamının dolu olduğunu belirten Kalay, “ Şuan mevcut hastanemizde günlük 3 ila 4 bin arasında poliklinik hizmeti veriyoruz. Buda ciddi bir rakamdır. Karabük merkez nüfusu 119 bin, genel nüfusu ise 219 bin kişi. Buda genel nüfusun yarısının hastaneye başvurması demek. Şuan yapımı devam Şirinevler Devlet Hastanesinin yatak sayımız ise 300 normal ve 80 yoğun bakım olunca toplam 380 kapasiteli. Bu hastaneyi Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ortak kullanmaya başladığımızda 500 yatağında üzerinde bir kapasite lazım. 300 yataklı hastane yeterli değil Karabük için. Yeterli olmadığından dolayı Bakanlık tarafından 150 yatak ekstra planlaması var ve yatırım programında” dedi.

150 ek kapasite ile ilgili olarak da Karabük’te bunla ilgilide ciddi bir yer sorunu olduğunu da anlatan Seyfettin Kalay, “Karabük’te bundan önceki yıllarda hizmetin verildiği Devlet hastanesinin konumu itibari ile artık yeterli değil. Karabük Devlet hastanesinin mevcut binasının kaldırılması söz konusu. Geçmiş dönemde burası çok ciddi hizmetler vermiştir ama geldiğimiz noktada Karabük Devlet Hastanesi çok zor bir konumda kalmıştır. Ambulansın buraya ulaşım noktasında ve bir felaket olması durumunda birkaç ayrı arabanın ulaşması çok zor. Biran önce burayı Karabük Devlet hastanesi olarak ana bina olarak kullanımında çıkarmak lazım. Bunun başka yolu yok. Bakanlık bunu tespit etmiş ki, Şirinevler bölgesine yeni bir hastane inşaatına başlamış. Hatta bunu da yeterli göremeyerek Safranbolu’ya ek bina yapıyor. Bunun yanı sıra Karabük’e 150 ek bina daha yapımını da yatırım programına koymuş. Artık il’de oluşacak kamuoyuna göre ek binanın seçimi yapılacak. Başka yerden arsa mı alınır, yoksa yeni mevcut hastaneni bulunduğu yerde olan lojmanların olduğu yere mi yapılır. Bunu belirleyecek olan kentin dinamikleri ve kamuoyudur. Bölünmüş hizmet vermemin zorlukları var tabi. Yer bulunamadığı takdirde de bölünmüş hizmet olamaz diye bir şey yok” açıklamasında bulundu.

Yeni hastanenin Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile de ortaklaşa kullanılacak olmasının da bölge için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Genel Sekreter Kalay “Şirinevler Devlet Hastanesinin inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Şuan yüzde 50’si tamamladı. Hastanenin kaba inşaatı biten yerlerde iç dizaynda yapılıyor. İnşallah önümüzdeki yıl yeni hastanemiz hizmete girecek. Karabük Devlet Hastanesi bünyesinde otelcilik hizmetleri Müdürü altında bir müdürlük göreve başladı. Oradaki bütün yoğun bakımları ve diğer eksiklikleri tespit edip tefrişat ve donanımla ilgili bina bitmiş gibi bankalıktan talep edeceğiz. Belli yatak seviyesinin üzerindeki hastanelerinde bakanlık bu birimleri devreye aldı. Sağlık hizmetinin büyük kısmını veriyoruz ama halktan hizmet verdiğimiz ölçüde ilgi memnuniyet görmüyoruz. Bunun sebebi ise fiziki alanda yetersizlik ve sunumu güzel yapamıyoruz veya sunama önem verememişizdir şuana kadar. Ama özel sektör sunumunu gayet güzel yapıyor ve dışarıdan insanların baktığı sunumda onları cezp ediyor. Sonuçta burada büyük ameliyatlar yapılıyor ama buradaki fiziki mekanda bu şartlar içersinde onu kimseye anlatamazsınız. Bina güzel olacak, insanların hastaya nezaketleri olacak ve ondan sonra verdiğiniz otelcilik hizmetlerinde yatak, yemek hizmetleri düzenli ve temiz olacak. Aksamadan olacak. Demek ki, bunları şimdiye kadar kamu adına iyi sağlayamamışız. Belki 10 seneye önce göre bir gelişme var ama yavaş olmuş. Karabük’te en önemli sorunların başında fiziki mekanların yetersiz olması ve personel fazlılığı. Personel planlamasında yanlışlar yapılmış. İşte bunların tek elden idari işlerin yürütülmesi için Kamu Hastaneleri Birliği kuruldu” ifadesinde bulundu.

Kaynak: İHA

Bir yanıt yazın