Çarşamba , 1 Mayıs 2024

Bir doktorun gözünden Suriye

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün kurucularından Fransız doktor Jacques Beres, iki hafta gönüllü olarak görev yaptığı Suriye’nin Halep kentinden Fransa’ya dönüşü sonrasında savaş bölgesinden izlenimlerini Batı basınıyla paylaştı

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün kurucularından Fransız doktor Jacques Beres, iki hafta gönüllü olarak görev yaptığı Suriye’nin Halep kentinden Fransa’ya dönmesinin ardından, savaş bölgesindeki izlenimlerini Batı basınıyla paylaştı.

Beres, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada tedavi ettiği isyancıların en az yarısının Suriye dışından gelen kişiler olduğunu ve bu insanların şeriat için mücadele ettiğini söyledi.

‘Şeriat düzenini amaçlayan isyancılar’

Beres, bu kişilerin Beşar Esad’ın düşüşüyle ilgilenmediklerini asıl önemsediklerininse Esad’ın düşüşünden sonra iktidarı nasıl ele alıp bir şeriat düzeni kuracaklarını belirtti.

Fransız doktor, Arap ülkelerinden gelen birçok Cihadcı’nın yanında Fransız vatandaşı iki isyancıyı da tedavi ettiğini vurguladı.

Beres, Türk ordusunun Reyhanlı sınırını denetimi altında bulundurduğunu, buradan geçiş sırasında askerler tarafından yakalandığını, yasadışı bir şekilde sınırı geçmek suçundan dolayı 500 dolar ceza verdiğini de açıkladı.

BBC Newsday programına verdiği röportajındaysa Beres, hükümet güçlerinin isyancılara ve sivillere karşı ağır silah kullandığını iddia etti.

Beres, “Bu korkuç bir katliam. Beşar Esad rejimi toplu katliam yapan bir rejim. Fırınların yakınında kuyrukta bekleyen insanları bile öldürmeye çalışıyorlar. Bunu gördüm. Fırın kuyruğundayken saldırıya uğrayıp ölen ya da yaralanan hastalarım oldu.”

Beres, New York Times‘a verdiği röportajındaysa yaralıların tedavisi açısından ülkedeki şartların çok kötü olduğunu aktarıken isyancılaın çok zeki olduğunu ve morallerinin de yüksek olduğunu belirtti.

Vietnam savaşı dahil olmak üzere birçok savaş bölgesinde doktor olarak görev yapan 71 yaşındaki Jacques Beres, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün önde gelen kurucularından biri

 

Hürriyet

Bir yanıt yazın