Cuma , 19 Nisan 2024

Türk doktora ABD’den ödül

Türk doktora ABD’den ödül

Dr. Mikail Yarlıoğlueş, Chicago’da düzenlenen ABD Kardiyoloji Kongresi’nde ”Bildiri Başarı Ödülü”ne layık görüldü.

YOZGAT – Amerikan Kardiyoloji Koleji’nin düzenlediği ABD Kardiyoloji Kongresi’ne, ”Kan basıncının yüksekliğinin kandaki iltihaba ve hücrelere etkisi” çalışmasıyla katılan Sorgun Devlet Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji Uzmanı 32 yaşındaki Dr. Mikail Yarlıoğlueş, ”Bildiri Başarı Ödülü”nü aldı.

Dünyanın dört bir yanından 20 binin üzerinde doktorun katıldığı kongrede verilen 5 ödülden birini alan Yarlıoğlueş, Türkiye adına gurur verici olan ödülü almanın mutluluğunu yaşadığını bildirdi.

Dünyanın dört bir yanından kardiyologların katıldığı kongrede, 10 binden fazla bilimsel araştırmanın tanıtıldığını ifade eden Yarlıoğlueş, şunları söyledi: ”Kongre için hazırlanan projelerden 5’i kabul gördü. ‘Kan Basıncının Yüksekliğinin Kandaki İltihaba ve Hücrelere Etkisi’ konulu projem ödüle layık görüldü. Geçen yıl da aynı kongrede pasif sigara içiciliği konusundaki çalışmamla poster ödülü almıştım. Şahsım ve ülkem adına uluslararası alanda aldığım bu ödülün gururunu yaşıyorum.”

GENÇ DOKTORA ÖDÜL GETİREN ÇALIŞMA
Tedavi gören hipertansiyon hastalarında, kan basıncında gece saatlerinde beklenen düşüşün olmamasının kandaki iltihabi durumu arttırdığını bildiren Dr. Yarlıoğlueş, çalışma hakkında şu bilgiyi verdi: ”Hipertansiyon, halkımız tarafından da bilinen ve en sık rastladığımız hastalıklardan biridir. Hipertansiyon belirtisi olan kişilerde kalp damar riski de beraberinde artıyor. Yaptığımız çalışma, tansiyonu ne kadar düşürerek kontrol altına alabildiğimizle alakalıydı. Çalışmamız, kandaki iltihabi hücrelerin oranını açıklıyor. Bunu kan tahliliyle rahatlıkla açıklayabiliyoruz. Kandaki iltihabi hücrelerin oranını yüksek saptadığımız hastaların, kalp krizini riskinin de yüksek olduğunu bu çalışmada ortaya koyduk.”

”ULUSLARARASI BİR KONGREDE ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLMESİ ÖNEMLİYDİ”
Çalışmanın kongrede ödül almasının sevindirici olduğunu ifade eden Mikail Yarlıoğlueş, şunları kaydetti: ”Hipertansiyon hastaları, tedavi almalarına karşın tedavinin etkinliği yeterli değilse ve gece kan basıncı düşmüyorsa risk devam ediyordur. Bu çalışmayla riski çok kolay ve çok ucuz bir yöntemle ve her yerde yapılabilen çok basit bir tahlille ortaya koyduk. Bizim için uluslararası bir kongrede ödüle layık görülmesi çok önemliydi. Bundan sonraki aşamada da bu çalışmayı daha da ileri taşıyarak ülkemiz ve insanlık adına güzel çalışmalara katkı sağlamayı hedefliyoruz.”

ntvmsnbc

Bir yanıt yazın