Cuma , 6 Aralık 2024

Yaz saati uygulaması kalp krizini tetikliyor

Değişen çalışma saatleri vücudun “iç saat”ini bozuyor…

 HABERTÜRK Gazetesi’nde her hafta okuyucuların sorularını yanıtlayan Uz. Dr. Metin Okucu, hafta sonunda başlayacak “yaz saati” uygulamasının insan vücudunda olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekti. Okucu, vücudumuzdaki her hücrenin bir “iç saati” olduğunu ve bunun sayesinde hücrelerle organların gün boyu yapması gerekenleri bildiğini belirtti. Mesai saatlerinin gündüzden geceye dönmesinin, uçak yolculuklarında karşılaşılan “jet-lag” benzeri rahatsızlıklara neden olduğunu belirten Dr. Okucu, vücudun iç saatinin yeniden dengeyi bulup normale dönmesi için, bir süre geçmesi gerektiğini bildirdi. Kalp damar hastalığı riski altında olanlarda bu “ayar değişikliği”nin önemli olduğunu belirten Dr. Okucu, şunları söyledi:

PAZARTESİYE DİKKAT
“Bu kişilerin saatlerin ileri alınmasıyla ilk günlerde uykusuz geçecek saatleri, mevcut risk faktörlerine ek bir risk faktörü oluyor. İsveç’te geçtiğimiz ay yapılan bir araştırma bu konuyu destekliyor. Yaz saatine geçilmesinden sonraki ilk hafta içinde kalp krizi vakalarının arttığı ortaya çıktı. Ancak kış saatine dönüşte böyle bir risk görülmedi. Yaz saatinden bağımsız olan ilginç bir olgu daha var. Kalp krizleri en çok pazartesi sabahları oluyor. Bunun nedeninin de hafta sonları, hafta içi uyku ritminin bozulması olduğu iddia ediliyor. Hafta boyunca düzenli uyuyanlar, hafta sonu uykuyu azaltıyor, bu da yine iç saati bozuyor.”

Bu hafta sonu, enerji tasarrufu için yine saatleri ileri alacağız. Bazı bilimsel araştırmalara göre, saatler ileri alındığında günlük ritmin bozulması yüzünden kalp krizleri meydana gelebiliyor

KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?
* Yaz saati uygulamasına geçilecek hafta sonu, cumartesi, pazar ve pazartesi günleri normalden 20 dakika erken kalkın.
* Cumartesi ve pazar günleri ilk işiniz “gün ışığı”na çıkmak olsun.
* Kahvaltıyı atlamayın, mutlaka yapın.
* Hafta sonu aktif olun, bol egzersiz yapın.

GAZETE HABERTÜRK

Bir yanıt yazın