Çarşamba , 11 Eylül 2024
Son Dakika

DUS için 220 kadro tartışma konusu oldu

ÖSYM tarafından ilk kez yapılacak Diş Hekimliği’nde Uzmanlık Sınavı (DUS), 22 Nisan’da gerçekleştirilecek. Ancak, 20’si yabancı uyruklu öğrenciler için ayrılan 220 kadro, tartışma konusu oldu.

ANKARA-DUS için ayrılan 220 kadro, sınava girecek diş hekimlerini üzdü. Bazı diş hekimleri, Sağlık Bakanlığı’na ve milletvekillerine gönderdikleri yazıda, söz konusu kadronun artırılmasını istedi. Yazıda, “Yıllarca emek verildikten sonra en az 6 bin TL verip dershanelere gidiyoruz. Aramızda yıllarca serbest diş hekimliği yapıp, ailesini, muayenesini, çocuklarını gurbette bırakıp, sonunun ne olacağını bilmeden dershanelere gelen ağabeylerimiz, ablalarımız var. Bu memleketin, bu milletin hekimleri, bu vatana rahatça hizmet etmek yerine dershanelerde birbirlerine rakip, düşman olmuştur. Türkiye’de 22 bin pratisyen diş hekimi, 4 bin uzman diş hekimi bulunmaktadır. Türkiye’de 40 diş hekimliği fakültesi vardır. Her bir üniversitesi kendi içindeki her bölüme en az 1 kişi alsa, toplamda en az bin kadro olmaktadır. Ancak bize verilen kadro sayısı 200 kişidir.” denildi.

“KADRO SAYISI, NAMÜTENAHİ HER DİŞ HEKİMİNİN İLLA UZMANLAŞMASI GEREKİR ŞEKLİNDE BİR SAYIYA ULAŞMASI ŞART DEĞİL”

Yücel, DUS için ayrılan kadro sayısı ile ilgili, “Kadro sayısı, namütenahi her diş hekiminin illa uzmanlaşması gerekir tarzında bir sayıya ulaşması gerekmiyor, şart değil.” diye konuştu.

Tıpta akademisyenliğin de uzmanlıkla başladığını hatırlatan Yücel, şöyle devam etti: “Diş hekimliğinde de akademisyenlik, doktora ile başlardı. Şimdilik doktora devam ediyor ama bunun yanına uzmanlığı da getirdi. Biz de Sağlık Bakanlığı’na, ‘diş hekimliğinin tıpla arasında ciddi fark var. Bizim kendi fakültemiz var. Bu kadar çok yaygın kadrolar oluşmasın, çünkü Türkiye genelinde uzmanlık ne kadar talep görüyor, bunla ilgili elimizde sağlıklı veriler yok. Diş hekimi bir çok işi yapar. Uzmanlık gerektirecek bir iki bazı işlem, bazı tedavi teknikleri de zaten fakültelerde yapılıyor. Durup dururken, meslekte kaosa yol açacak bu uzmanlık sınavlarını çok büyük hacimli yapmayın’ dedik. Ondan sonrası, uzmanlık kadroları, Maliye Bakanlığı’ndan, Sağlık Bakanlığı’ndan, Tıpta Uzmanlık Kurulu’nda konuşularak oluşturulan kadrolar.”

220 kadronun akademik kariyer yapmak isteyecekler için yeterli olup olmadığının sorulması üzerine Yücel, “Sayının ne kadar olmasına yönelik Tıpta Uzmanlık Kurulu var. Bunlar fakültelerden, YÖK’ten, Sağlık Bakanlığı’nın kendi hastanelerinden ne kadar ihtiyaç olduğuna yönelik bir çalışma yapıyor sonra o sayılar açıklanıyor. Nisan döneminde 200 civarında, ikinci dönem DUS sınavında da bir o kadar daha kadro fakültelere verilecek.” diye konuştu.

“20 BİN DİŞ HEKİMİ DUS’A GİRECEK DÜŞÜNCESİ DOĞRU DEĞİL”

Yücel, 20 bin diş hekiminin DUS’a girecek gibi bir düşüncenin doğru olmadığını ifade ederek, “Türkiye’de diş hekimliğinde uzmanlık ilk defa böyle bir sınav haline getirildi. O nedenle biraz daha fazla ihtiyaç olabilir ilk başta gibi geliyor ama bu mezun olacak olan diş hekimlerinin sayısı ile orantılı bir şekilde yavaş ve o orantı hesaplanarak oluşturulmak durumunda. Birden bire 20 bin diş hekimi var diye, 10 bin tane uzmanlık kadrosu getirip bu şekilde bir uzmanlık yapmak doğru değil. Mezun olan diş hekiminin sayısına bakarak bu oranı düşünmek ve o oranı belirlemek önemli olan.” ifadesini kullandı.

Öte yandan, ÖSYM’nin 2012 sınav takvimine göre, DUS İlkbahar dönemi başvuruları 12-21 Mart tarihlerinde alınacak.

Bir yanıt yazın