Perşembe , 28 Mart 2024

Diş Hekimliğini Değiştiren 10 Yeni Teknoloji

Bundan yirmi yıl önce, dişlerimizi beyazlatmak üzere bir lazer kullanmayı, gerçek görünen restorasyonlar yapmak üzere porselenden yararlanmayı ya da dental korkunun önünce geçmek üzere ortaya çıkabilecek bir sedasyon diş hekimliğini hayal edemezdik. Ancak bugünün diş hekimliği hayat kalitesi ile ilişkilendirilebilir. Diş hekimleri güzel sonuçlar ile birlikte hasta konforunun gerekliliğinin farkındadırlar ve dental endüstri prosedürlerin daha kolay, daha hızlı ve pratik olarak acısız yapılabilmesi için yükselmekte ve yepyeni dental teknolojiler yaratmaktadırlar. Korku duyan bir hasta olmanız, bir şeyleri sürekli erteleyebilen bir kişi olmanız ya da dental teknolojiler konusunda heyecan duyan biri olmanız hiç önemli değil, bugün diş hekimliğini değiştiren dental teknolojiler tarafından hayrete uğrayacağınızdan emin olabilirsiniz:

 CEREC; CEREC®dental teknoloji ile en üst düzeyde uyumludur! Dental restorasyonlarınızın hemen diş hekiminizin ofisinde yaratılabilmesini sağlayan bilgisayara dayalı bir sistemdir ve herhangi bir aracı kişiye ya da dental bir laboratuara duyulan ihtiyacı elimine etmekte ve oluşabilecek insan hatalarını en aza indirebilmektedir. CEREC ile, gereksiz dental verilere, geçici kuronlara ve tekrar bir diş hekimi ziyaretine ihtiyaç yoktur. Başlangıçtan en sona kadar, yalnızca bir saat içerisinde üretilmiş dental bir kurona ya da kaplamalara sahip olabilirsiniz!

Dental İmplantlar; Yıllar boyunca diş hekimlerinin implantlar ile çalışmalarını sürdürürlerken, dental implant teknolojisi yalnızca son zamanlarda dental endüstri üzerinde ciddi bir izlenim yaratmıştır. Dental implantların kemiğe kaynaşmaktadır ve dental implant teknolojisini osseointegrasyon denilen bir prosese dönüştürmektedir. Tüm bir hayat boyu olmasa bile yıllar boyunca eksik dişin yerini kalıcı olarak dolduran bir sonuç elde edilebilmektedir. Bugünün teknolojisinin implantları gerçek gibi görünmekte, hissettirmekte ve fonksiyonlarını yerine getirebilmektedir. Dental implant teknolojisi geliştiği sürece implantların başarı oranları da bu yönde artmaktadır!

Dijital X-Ray; Artık biz de dijital bir millet olmaya başladık ve bununla yüzleşmemiz gerekmektedir. Peki neden hala birçok diş hekimi X-Ray filmlerini kullanmaktadır? Henüz başlayanlar için bilinen dental X-Ray lerin kullanımı diğerlerine nazaran daha güvenli olabilmektedir. Ancak dijital X-Ray ler popülaritesini hızla kazanmaktadır, ayrıca 10 kat daha az radyasyon oluşturmakta ve bu verileri alabilmek için yalnızca birkaç saniye gerekmektedir. Dijital X-Ray ler, dental X-Ray lere ihtiyaç duyulan durumlarda kanser hastaları ya da radyasyona maruz kalmış insanlar ile hamile bayanlar için mükemmel bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Dijital dental teknoloji aynı zamanda yeni X-Ray ekipmanlarının gelişimine de katkıda bulunmuştur ki bunlara ağzın tüm görünümünü elde etmeyi sağlayan Panorex X-Ray ler ve dişlerinizin 3 boyutlu görüntüsünü sunan dijital tomografi de dahildir.

Dijital Görüntüleme; Dijital görüntüleme de yeni restorasyonlar yaratmada ve dental veriler elde etmede kullanılmaktadır. Bir ağız içi tarayıcı ağzınızı okur, binlerce data noktasını bir araya getirir ve bilgisayar ekranında dişinizin dijital görüntüsünü o anda yaratır. Dijital görüntüleme aynı zamanda ağzınızın yumuşak dokusunu tarayabilir ve dental kuron, dental köprü, dental implant ve diğer birçok prosedür için gerekli boyutları ortaya koyabilir.

İntraoral Kamera; Bu tür bir dental teknoloji her zaman favorilerimiz arasında yer almıştır! Elle tutulan bir aletin en sonuna yerleştirilen minik bir kamera ile diş hekimi hastanın ağzı içerisinde rahatlıkla manevralarını yönlendirebilir. Bu sayede siz de, televizyonda ya da bir bilgisayar ekranında dental sağlığınızın ne durumda olduğunu eş zamanlı olarak takip edebilirsiniz. Ağız içi kamera harika bir eğitici araç olmaktan ziyade aynı zamanda dental problemlerin teşhisinde de kullanılabilmektedir. Diş hekiminiz dental X-Ray lerde çok açık olmayan durumlarda intraoral kamera kullanarak daha iyi bir görüntü elde etmeye çalışabilir, diş eti hastalıklarında ya da ülser gibi vakalarda da büyük yarar sağlayabilir.

Invisalign (Dişlere braket ya da tel takılmadan hareket uygulamaya yarayan ortodontik bir tedavi şekli); Bu dental teknoloji tek başına ortodonti endüstrisini değiştirebilmiştir. Invisalign® şeffaf ve hareket ettirilebilir bir apareyden oluşmakta ve dişleri braket ya da tel kullanmaksızın yerlerine hareket ettirebilmektedir. Invisalign tümüyle önceden planlanır ve tedavinin başlangıcından itibaren bilgisayardan yararlanılır. Hedeflenen sonuç elde edilene kadar diş hekiminiz size, yaklaşık her 6 haftada bir yeni bir aparey seti sunabilir. Invisalign sizin yalnızca gerekli ziyaretlerinizi azaltmakla kalmaz aynı zamanda sık ayarlamalar sebebiyle duyduğunuz ağrının önüne geçer. Son olarak hiç kimse dental braketler kullandığınızın farkında olmaz!

OraVerse; Dental ofisten ayrılmanızın ardından saatler sonrasında bile sizinle kalan uyuşukluk hissinden nefret mi ediyorsunuz? OraVerse lokal anestezinin etkilerini tersine çevirmek üzere dizayn edilmiş yeni bir dental teknolojidir ve böylece uyuşma hissinin azalma süresini yarıya indirebilmektedir. Profesyonel kullanım için tasarlanmıştır ve tedaviyi takiben diş hekiminiz tarafından hemen uygulanabilir. OraVerse, daha çok diş hekimi randevusunun ardından işe dönmek zorunda olan meşgul iş insanları ya da yemek yemek, içmek ya da konuşmak gibi günlük aktivitelerine daha hızlı bir şekilde dönmek isteyen hastalar için mükemmel bir seçenek olabilmektedir.

Ultrasonik Dental Temizleme; Dental bir sağlık kontrolünden geçmeyi ya da ileri teknoloji bir temizleme prosedürünü düşünmüyor olabilirsiniz ancak dental sağlığınızla ilgilenen kişi sizden bunu değiştirmenizi isteyebilir. Ultrasonik dental temizleme, dental tartarları daha hızlı ve tümüyle yok eder ve rahatsız edici bir kazıma işlemine de gerek duymaz. Cavitron® ismindeki bir alet diş eti çizgisinin altında ve üstündeki inatçı tartar ile plağı ultrasonik titreşimler kullanarak uzaklaştırır. Ultrasonik dental temizleme, yerinde bir oral hijyen ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile kombine edildiğinde aynı zamanda diş eti rahatsızlıklarının tedavisinde de oldukça etkili olabilmektedir. Ayrıca diş eti iltihabının semptomlarını da tersine çevirebilmektedir.

VELscope; Her ne kadar olumsu bir gerçek olsa da verilere göre her yıl yaklaşık olarak 35,000 insan ağız kanserine yakalanmakta ve bunun sonucunda 8,000 insan hayatını kaybetmektedir. Ancak iyi haber de şudur ki ağız kanserinde erken tanı %80-90 oranında iyileşme oranı sağlayabilmektedir. Dental sağlık kontrollerinin bir kısmını kanser muayeneleri oluşturmaktadır ve ağız kanserinin bazı formları çıplak gözle görülememektedir. VELscope® ağız kanserini erken yakalama şansını arttıran bir ağız kanseri tarama aracıdır. Bu araç mavi bir ışık yaymaktadır ve herhangi bir anormallik gösteren dokular sağlıklı dokuya oranla daha koyu bir renk alırlar. Böylece, yalnızca birkaç dakika hayatınıza beklide yıllar katabilmektedir. İstatistiksel bir konuma düşmek istemiyorsanız, bu önemli dental teknoloji konusunda mutlaka diş hekiminize başvurunuz.

Waterlase; Lazer diş hekimliği, dental delme işlemlerine duyulan ihtiyacı elimine eden yeni, büyüleyici bir dental teknolojidir. Waterlase®, çürükleri dişlerinizden kaldırmak için lazer enerjinin ve yüksek basınçta su spreyinin kombinasyonunu kullanan devrim niteliğinde bir üründür. Waterlase ısı üretmemektedir, rahatsızlığı gidermekte ve anestezi ihtiyacının önüne geçebilmektedir. Kök kanal tedavisi, diş eti hastalıklarının tedavisi, dişte, çürük nedeni ile oluşmuş veya çürüğü temizleyip doldurmak üzere fazladan kesilerek hazırlanmış boşlukların hazırlanmasında kullanılmak üzere dizayn edilmiştir ve dental ofisin kokusundan ve sesinden korku duyan hastalar için de kusursuz bir üründür.

Yeni Bir Tutum
Dental teknolojideki ve dental laboratuar teknolojisindeki bu son gelişmeler sayesinde, bir çok gergin dental hasta yeniden diş hekimi sandalyesindeki yerlerini almaktadır ve bugünün çocukları da diş hekimliği kapsamında yepyeni bir yaklaşımla büyümektedir. Yeni dental teknolojiler güvenliği, etkinliği, estetiği ve en çok da hasta konforunu ileriye götürmektedir. Dental teknolojiyi benimsediğimiz sürece ülkemizdeki dental ofislerde popüler olması da hiç şüphe yok ki hız kazanacaktır.

Ek Kaynaklar:
http://www.1800dentist.com/  http://www.1800dentist.com/dental-encyclopedia
Makale Kaynağı:
http://www.sooperarticles.com/health-fitness-articles/dental-care-articles/10-new-technologies-changing-dentistry-38691.html

dişhekimi.com

Bir yanıt yazın