Cumartesi , 20 Nisan 2024

Gazi Diş’e engelli merkezi

Gazi Diş’e engelli merkezi

Eski Başbakanlardan Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes’in, hayatını kaybetmeden önce tedavi için gittiği Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde, engelli olmasından dolayı yaşadığı sıkıntılar, üniversiteyi harekete geçirdi.

DİŞ Hekimliği Fakültesi bünyesinde, Türkiye’nin ilk engelli ve geriatri diş tedavi merkezi kurulmasına karar verildi.
Mayıs ayında tamamlanması planlanan merkezde, beyinsel engellileri anesteziyle tedaviden, işaret dili bilen personel istihdamına kadar engelli ve yaşlıların ihtiyaç duyduğu her türlü hizmet karşılanacak. Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derviş Yılmaz, böyle bir merkez kurma fikrinin, yaklaşık bir yıl kadar önce Aydın Menderes’in diş tedavisi için Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine gelmesiyle ortaya çıktığını bildirdi. Menderes’in yaşadığı sıkıntıların kendisini etkilediğini belirten Yılmaz, şunları söyledi:
“Önce rahmetli Aydın Menderes’in arabasının geçebileceği şekilde mevcut rampaların eğimini, genişliğini düzenledik. Ancak bununla bitmedi röntgen çekmemiz gerekti, arabayı indirmek, işlem yapmak sorun oldu. Tedavi sürecinde alan darlığı sıkıntı yarattı, yani hakikaten ızdırap. Düşündüm Aydın Bey’in sosyal imkanı var, ulaşabiliyor, buna rağmen sağlıklı bir tedavi alamıyor. O zaman demek ki burada bir eksikliğimiz var, sosyal sorumluluk gereği bir devletin herkesi kapsaması gerektiğine inandım. Konuyu araştırdık. Toplumumuzun yaklaşık 8,5 milyonun engelli olduğunu gördük. Hekimle iletişim kuramayan beyinsel engellilerin sayısı yaklaşık 400 bin. Hangi tip engelli olursa olsun, herhangi bir kişinin desteği olmadan buradan diş sağlığı hizmeti alabilmesini hedefliyoruz.”

Hürriyet

Bir yanıt yazın