Cumartesi , 20 Nisan 2024

Diş hekimine gitme korkusuna son

Ağrı korkusuyla geciktirilen diş ve diş eti hastalıkları tedavisi, uygun oranda kullanılan anesteziyle başarıyla tamamlanıyor.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Esra Özer, çoğu hastada diş ve diş eti hastalıkları tedavisinin meydana getirdiği sıkıntı ve gerginliğin bilinç düzeyinin hafif baskılanmasıyla kontrol altına alınabildiğini söyledi.

Bir anestezi uygulaması olan bilinçli sedasyonun, hastanın bağımsız veya devamlı solunumunu devam ettirebilmesine olanak sağlayacak şekilde bilinç düzeyinin baskılanması; fiziksel ve sözel uyarılara uygun yanıt vermesi olduğunu belirten Özer, bilinç düzeyinin damar yolundan verilen anestezik ilaçlarla baskılandığını anlattı.

Derin sedasyon uygulamasında ise koruyucu reflekslerin kısmen kaybolduğunu anlatan Özer, ”Fiziksel ve sözel uyarılara uygun yanıt veremeyecek düzeyde bilinç baskılanmıştır. Derin sedasyon, genel anesteziye benzer. Tek farkı genel anestezide uyanıklık tamamen ortadan kalkmıştır.

Derin sedasyon ve genel anestezi, aşırı derecede korkan, iletişim kurulamayan, zihinsel özürü bulunan çocuk ve erişkinde, ağız içi ağır travmalarda ve lokal anestezinin yetersiz kaldığı girişimlerde kullanılır” diye konuştu.

AA

Bir yanıt yazın