Cumartesi , 7 Eylül 2024
Son Dakika

Acar: “Hekim kusurlu ise ceza kendisinden tahsil edilecek”

 

SGK Başkanı Fatih Acar; “Kusurlu hekim ise cezayı kendisinden tahsil edebileceğimiz bir düzenlemeyi hayata geçiriyoruz.” dedi

SGK Başkanı Fatih Acar 4 Ocak 2012 tarihinde Kanal 24’de “Moderatör” programının canlı yayın konuğu oldu. Ankara Haber Müdürü Melik Yiğitel’in sorularını yanıtlayan Başkan Acar, yeşil kartlıların Genel Sağlık Sigortasına alınmasının ardından yaşanan süreç ve özel hastanelerle yenilenen sözleşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

Acar: 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren 9.1 milyon Yeşil Kartlı SGK şemsiyesi altına alındı

 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren 9.1 milyon yeşil kartlının Genel Sağlık Sigortalısı olarak SGK şemsiyesi altına girdiğini ifade eden Başkan Acar, yeni süreç ile ilgili olarak vatandaşların doğru bilgilendirilmesinin önemli olduğuna vurgu yaptı.

 Acar, “Yeşil kartlı vatandaşlarımız daha önce yılda bir kez İl ve İlçe İdare Kurullarına giderek hak sahipliklerinin devam edip etmediğini öğreniyor ve buna göre vize işlemlerini yaptırıyorlardı. 1 Ocak tarihinden itibaren ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gidecekler. Vize süreleri dolduğu andan itibaren de yine bu Vakıflara müracaat ederek gelir testlerini yaptıracaklar.” dedi.

 Yapılacak sorgulama sonucunda gelir düzeyi asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilen kişilerin, primlerinin devlet tarafından ödenerek, sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edeceklerini vurgulayan Acar, gelir testi sorgulamasının da dört kategoride yapılacağını söyledi.

 Acar, “Kişinin geliri asgari ücretin üçte birinden yani 295 TL’den az ise primini devlet ödeyecek.

 Geliri asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında ise 35 TL, geliri asgari ücretle asgari ücretin iki katı arasında ise 106 TL, geliri asgari ücretin iki katının üzerinde ise 212 TL aylık prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Bir hanede 4 kişi varsa bu 4 kişinin elde ettiği gelir toplanarak 4’e bölünecek. Çıkan rakam asgari ücretin 3’te birinden azsa devlet primi ödeyecek ve bu kişiler sağlık imkânlarından yararlanmaya devam edecekler.” diyekonuştu.

 Acar: Türkiye’de sisteme kayıtlı olmayan 1 milyon 700 bin kişiye mektup gönderip gelir testine davet ettik

 Türkiye’de herhangi bir şekildesistemekayıtlı olmayan 1 milyon 700 bin kişinin bulunduğuna da dikkati çeken Başkan Fatih Acar,sistemekayıtlı olmayan vatandaşların da 1 Ocak tarihinden itibarensistemetescil işlemini yaptırmak zorunda oldukları hatırlattı. Acar PTT ile imzalanan bir protokol çerçevesinde bu kişilere mektup gönderilerek gelir testine davet edileceklerini söyledi.

 Acar, “Eğer bu kişiler bir şekilde SGK’ya müracaat etmezlerse veya yeşil kart vize süresi dolanlar 1 ay içinde gelir testini yaptırmazlarsa, asgari ücretin iki katından fazla geliri olduğu kabul edilerek, buna göre prim ödemek zorunda kalacaklar. Bu nedenle gelir testini yaptırmak son derece önemli. Vatandaşımız vize süresi dolduğunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmeli.” diyekonuştu.

 Özel hastanelerle yapılan sözleşmelere de değinen SGK Başkanı Fatih Acar, “Artık vatandaşlarımız özel hastanelere gittiklerinde kendilerinden fazla para alınamayacak. Özel hastaneler vatandaşa artık sözleşme gereği ne kadar ücret ödemeleri gerektiğini, Kurumumuzun ne kadarını ödediğini gösteren bir belge vermek zorundalar. Böylece şeffaf bir durum oluşturduk.” dedi.

 Acar: 9 hastalığa ücretsiz tedavi imkanı getirildi

 Özel hastanelerle yapılan sözleşme gereği 9 hastalığa ücretsiz tedavi imkanı getirildiğine işaret eden Acar; Yanık, yoğunbakım, kanser tedavisi, yeni doğan, organ doku ve kök hücre nakli, diyaliz, kalp, doğumsal anomaliler için cerrahi işlemlerin bu kapsamda olduğunu söyledi. Acar, özel hastanelerin ilave ek ücret alamayacakları halleri gösteren bir tablonun da vatandaşın görebileceği bir yere asılması zorunluluğu getirildiğini vurguladı.

 Acar: Hekimden cezai tahsilat yapılabilecek bir sisteme geçilecek

 Doktor hatalarında bundan böyle doktor kusurlu ise cezanın kendisinden tahsil edilebileceği birsistemegeçileceğini ifade eden Acar: “Hastanelerin, bizim hastane olarak bir kusurumuz yok.

 Hastanemizde yüzlerce doktor çalışıyor. Hekimlerin yaptıkları hatalardan dolayı da biz hastane olarak cezalandırılıyoruz şeklinde talepleri oldu. Biz de şimdi hekimin de sorumlu olacağı birsistemgetiriyoruz. Yani kusurlu hekim ise kendisine müracaat ederek cezayı kendisinden tahsil edebileceğimiz bir düzenlemeyi hayata geçiriyoruz.” dedi.

 Acar: ‘Avuç içi damar izi’ adı verilen sistemle başkası adına işlem yaptırılamayacak

 Fatih Acar bazı özel hastanelerin kişi hiç hastaneye gitmediği halde T.C. Vatandaşlık numaralarıylasistemegiriş yapıp hastaneye gelmiş ve hizmet almış gibi göstererek Kuruma fatura etmelerini önlemek adına ‘Avuç İçi Damar İzi’ adı verilen birsistemegeçileceğini de belirterek, “Busistemlevatandaşın kimlik numarasıyla yanlış işlemler yapılmasının önüne geçeceğiz. Vatandaşın avuç içindeki damar izisistemekaydedilecek. Böylece başkası adına işlem yaptırılamayacak ve sahtekarlığın önüne geçilecek.” diyekonuştu.

 Risk odaklı denetim sistemi hakkında da bilgi veren Acar, konuyla ilgili şunları söyledi: “Risk odaklı yönetim dediğimiz bir sistem ile de sigortalıların haberi olmadan reçete yazdırılıyor ise bunu tespit edeceğiz. Eczane, firma ve doktor arasında doğru olmayan bir ilişki varsa bunu ortaya çıkaracağız. Örneğin bir doktor günde ortalama 60 adet reçete yazarken, olağan dışı bir şekilde bu rakam 200 reçeteye yükselirse nedenini araştıracağız.”

Kaynak: Sağlık aktüel

Bir yanıt yazın