Salı , 23 Nisan 2024

TCG İskenderun’un gönüllü doktoru: Depremzedelere seyir halinde müdahale ettik

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 327 yaralı, TCG İskenderun gemisi ile nakledildi. Gemide gönüllü olarak hekimlik yapan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Ergin, hastalara seyir sırasında müdahale ettiklerini belirterek, “Hastaların damar yolunun açılması, hidrasyonunun başlanması, atellerinin uygulanması gibi basit müdahaleleri gemide yolculuk esnasında gerçekleştirdik” dedi

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kargo gemisi TCG İskenderun, bölgede görev aldı. 

Yaralıların bir kısmı TCG İskenderun gemisi ile İskenderun Limanı’ndan Mersin’e nakledildi. Sahra hastanesine dönüştürülen gemi ile 3 seferde 327 hasta, Mersin’deki hastanelere götürüldü.

‘Önce hastanede sonra gemide çalıştım’

Gemide gönüllü hekimlik yapan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Ergin, depremde yaralanan hastaların nakli sırasında yaşadıklarını anlattı.

Doç. Dr. Ergin, depremin ardından gönüllü olarak bölgeye gitmek üzere yola çıktığını, önce İskenderun Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde görev aldığını söyledi. 

Depremin ikinci günü tedavi süreci devam eden hastaların büyük bir çoğunluğunu TCG İskenderun gemisine naklettiklerini anlatan Doç. Dr. Ergin, “Yine sabaha karşı gemide sağlık personeli ihtiyacı olduğu bilgisi geldi. Bunun üzerine biz de ekip olarak, acil servise yeni gelen ekibe görevi devredip, TCG İskenderun gemisine geçtik” dedi.

‘Acil servisteki triajı uyguladık’

Doç. Dr. Ergin, TCG İskenderun’un normalde kargo gemisi olduğuna dikkat çekerek, “Hem gemi komutanının hem de idarenin ve askerlerin çabası ile bir sahra hastanesi oluşturulduğunu gördük. Yerlere matlar serilmiş, matların üzerine temiz çarşaflar, yastıklar ve Mersin İl Sağlık Müdürlüğü’nden gelen tıbbi malzemeler yerleştirilmişti. İlk gün yaklaşık 100 kadar hasta zaten gemiye kabul edilmişti ve tedavileri başlamıştı. Takiben de salı sabahından perşembe akşamına kadar 3 sefer yapıldı. Bu 3 seferde toplam 327 hasta nakledildi. 

Hastalarımızı gemiye kabul ederken yine acil serviste uyguladığımız triajı uyguladık. Kırmızı kodlu hastaları gemi limana yanaştığında öncelikle ambulanslara teslim edebilmek için burun bölgesine yakın konuşlandırdık. Çocuk hastalar için ayrı bir zon, daha az acil hastalar için ayrı bir zon şeklinde, kırmızı, sarı ve çocuk şeklinde alanlar oluşturduk” ifadelerini kullandı. 

‘Basit müdahaleleri gerçekleştirdik’

Doç. Dr. Ergin, gemiye kabul edilen hastalara ilk müdahaleyi yaptıklarını anlatarak, “Bu süre zarfında kabul ettiğimiz hastaların damar yolunun açılması, hidrasyonunun başlanması, atellerinin uygulanması gibi basit müdahaleleri bu gemide yolculuk esnasında gerçekleştirdik. Burada bir nokta da ağrı kesici tedavisi. Çünkü birçok hastanın çok ciddi ağrısı vardı. Ağrılarını azaltmaya gayret ettik.

 Bizim de daha önce tecrübemizin olmamasına rağmen bu 3 seferde 327 hasta taşındı. Bu şekilde ambulansların o bölgede tekrar göreve dönmesi olanaklı hale geldi. Çok sayıda hastanın İskenderun’dan Mersin’e nakli mümkün olmuş oldu” diye konuştu.

 

Bir yanıt yazın