Cuma , 26 Nisan 2024

Gebelikte Siyatik Sinir Ağrısı

Hamilelikte siyatik sinir ağrısı kalçadan başlayıp bacak boyunca devam eden derin, bazen keskin bazen yaygın olup hafif veya çok şiddetli olabilir. Siyatik sinir bacağın duyu ve motor fonksiyonlarını düzenleyen vücuttaki en büyük sinir olup baldırın arka tarafı, bacağın arka tarafı ve ayağın tabanından sorumludur.

Siyatik ağrı sinir boyunca hissedilir; kasıktan bacağın arka tarafına ve sonrasında ayağa kadar yayılabilir. Ağrı arttıkça bacak güçsüzleşir, refleksler azalır, diz ve bilekte sorunlar başlar. Bacak ne kadar yukarı kaldırılırsa ağrı o kadar artar.

Gebelikte Siyatik Ağrı Nedenleri

Siyatik sinir belin alt bölgesinde L4-5, S1, 2, 3 bölgesinden köken duyu ve motor fonksiyonlarını düzenleyen vücuttaki en büyük sinir olup kalçadan çıkıp bacağın arka tarafına geçer.

Siyatik sinir ağrısı sinirin çıkış yeri ya da geçtiği yerlerin herhangi birinde sıkışması ile olur. Siyatik ağrı sinirin çıkış bölgesinde omur arasındaki diskin fıtıklaşması sonucunda sinire baskı yapmasıyla olur. Baskı ayrıca kemik değişiklikleri, spinal kanal daralması, osteoartrit, dejeneratif disk değişiklikleri gibi nedenlerden de kaynaklanabilir.

Gebelikte fıtığa bağlı siyatik ağrı çok sık değildir. Fakat siyatik ağrıya benzer bel ağrıları %50-80 oranında değişen sıklıkta görülür.

Gebelikte siyatik ağrı kas gerilmesi ve eklemlerdeki gevşemeye bağlı da olabilir. Pelvik kemik ağrı, sakroiliak eklem sorunları ve priformis sendromu (kalçadaki kaslardan birinde oluşan sorun) nedeniyle gebelikte siyatik ağrı sık görülür. Bunun sebebi gebelik nedeniyle artan relaxin hormonu özellikle kalça bölgesindeki eklemlerde ve bağlarda gevşemeye neden olur. Bu nedenle siyatik ağrı sık görülür.

Hamileliğin ilerlemesi ile artan bebek ağırlığı eklem ve bağlarda baskıyı arttırır. Bebeğin pozisyonu bile fazladan baskıya neden olarak siyatik ağrıyı şiddetlendirir.

Op.Dr. İrfan Tarhan

https://www.irfantarhan.com/

Bir yanıt yazın