Cuma , 29 Mart 2024

Türkiye’de bir ilk

855786_detay

Bir hastaya kalp pili, radyasyon yayan cihaz yerine üç boyutlu görüntüleme sistemi kullanılarak takıldı

Türkiye’de ilk kez Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan operasyonla bir hastayakalp pili, radyasyon yayan cihaz yerine üç boyutlu görüntüleme sistemi kullanılarak takıldı.

Yöntemin özellikle radyasyona maruziyetinde sakınca olan gebelerle çocuklar için güvenli olduğu bildirildi.

Operasyonu gerçekleştiren ekibin başkanlığını üstlenen Hacettepe Üniversitesi Tıp FakültesiKardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kudret Aytemir, ameliyatın ani ölüm riski bulunan bir hastaya Türkiye’de ilk kez X ışınları (radyasyon) kullanılmadan yapıldığını belirtti.

Yaygın uygulamada, kalbindeki elektriksel aktivite bozulan hastalara kalp pili takılırkenradyasyon yayan floroskopi cihazının görüntüleme amaçlı kullanıldığını anlatan Aytemir, işlemle ilgili şu bilgileri aktardı:

“Türkiye’de ilk kez ‘elektroanatomik’ adı verilen yöntemle kalbin yapısal biçimi, yani üç boyutlu haritası radyasyon kullanılmadan oluşturuldu. Şok verebilen kalp pili elektrodları, bu görüntü yardımıyla sağ atriyum (sağ kulakcık) ve sağ ventriküle (sağ karıncık) yerleştirildi.”

Operasyonun son derece başarılı geçtiğini belirten Aytemir, radyasyon yardımıyla alınan görüntünün, sadece işlem sonunda elektrodların kontrol edilmesi amacıyla bir saniyeden daha kısa bir süreyle kullanıldığını söyledi.

Bu yöntemin özellikle radyasyona maruziyetinde sakınca olan gebelerle çocuklarda güvenli olduğunu vurgulayan Aytemir, işlem sayesinde hastaların hemen hemen hiç radyasyona kalmadan kalıcı kalp pili takılabildiğini bildirdi.

AA

 

Bir yanıt yazın