Cumartesi , 20 Nisan 2024

Suriyeli doktor çorap satmaya başlayacak

20130504-182201

Türkiye’nin Suriye’deki rejimi resmen tanımaması buraya yerleşen doktorları işsiz bıraktı. Türkiye’ye yerleşen doktorlardan biri olan Dr. Mesud Raşid, “doktorluk mesleğimi yapamaz isem geçimimi sağlayabilmek için ne olursa o işi yapmak zorunda kalacağım. Kaldırıma tezgâh kurup çorap satmayı düşünüyorum.” dedi.

Dünya Bülteni / Haber Merkezİ
Suriye’deki iç karışıklıktan dolayı ülkelerini terk edip Türkiye’ye yerleşen Suriyeli doktorlar, YÖK’ten denklik alamadıkları için Türkiye’de doktorluk yapamıyor.
Milli Gazete’den Timuçin Mercanoğlu’nun haberine göre, YÖK’ten denklik alamadığı için Türkiye’de doktorluk yapamayanlardan birisi de Kadın-Doğum Asistanı olan Dr. Mesud Raşid. Halep’te bir hastanede çalışan Mesud Raşid, sıcak çatışmaların, yaşadığı bölgeye yayılmasıyla sınırı geçerek Türkiye’ye geldi.
Raşid, Suriye’de yaşadıklarını ve Türkiye’ye geliş öyküsünü Milli Gazete’ye anlattı: “Halepte’ki Dar Al Tawlid Al Kumi Hastanesi’nde asistan olarak çalışıyordum. Hastanede 50 asistan, 25 de uzman doktor vardı. Hastane ve çevresinde Esad güçleriyle yoğun çatışmalar yaşanıyordu. Son olarak da hava saldırıları yapılmaya başlanmıştı. Hastaneye yakın olan evimi de güvenlik nedeniyle terk etmek zorunda kaldım. Ailem köye taşındı, ben de üç ay boyunca hastanede yattım. Ancak her geçen gün daha da şiddetlenen çatışmalara karşı tek çarem kalmıştı. O da buradan uzaklaşmaktı. Öyle de oldu, sınırı aşıp Türkiye’ye geldim. Hastanedeki diğer doktor arkadaşlarımın çoğu da benim gibi ya Türkiye’ye ya da Lübnan’a sığındılar. Amacımız, uçaklardan ve silah namlularından çıkan mermilere hedef olmamaktı.”
“BÜYÜKELÇİLİK OLMADIĞI İÇİN TEYİT ALINAMIYOR”
Suriye’de iken yarım kalan tıp uzmanlığı eğitimine Türkiye’de devam etmek isteyen Raşid, önüne çıkan engelleri şöyle anlattı: “Türkiye’deki hastanelerde çalışabilmek için YÖK’ten denklik almam gerektiği söylendi. YÖK’e başvuru yaptım. Ancak Suriye’den resmi bir teyit almaları gerekiyormuş. Türkiye, Esad rejimini meşru görmediği ve oradaki Büyükelçiliği kapalı bulunduğundan bu teyit yapılamadı. Dolayısıyla denkliğimi alamadım. Benimle aynı mağduriyeti yaşayan birçok doktor arkadaşım var. Türkiye’nin doktor açığı olduğunu biliyorum. Biz de, Türkiye’ye sığınmış doktorlar olarak bu konuda sorunun giderilmesini istiyoruz. Eğer doktorluk mesleğimi yapamaz isem geçimimi sağlayabilmek için ne olursa o işi yapmak zorunda kalacağım. Kaldırıma tezgâh kurup çorap satmayı düşünüyorum. Fakat ben doktorluk mesleğimi icra etmek istiyorum” diye konuştu.

 

Dunya bulteni

Bir yanıt yazın