Çarşamba , 9 Ekim 2024
Son Dakika

İşyeri hekimine reçete yasağı

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün Yetkilendirilmiş Aile Hekimliği Uygulamaları’ duyurusu tepki gördü. İşadamları ve Tabip Odası uygulamaya karşı çıktı

Soner ÇAĞLAR /Sabah

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün ‘Yetkilendirilmiş Aile Hekimliği Uygulamaları Hakkında’ duyurusu, iş dünyasının tepkisini çekti. İşyeri hekimlerinin yetkilendirilmiş aile hekimi olma zorunluluğunun birçok sorun getirdiğini belirten iş dünyası temsilcüeri, çalışanlara reçete yazılamayacağını, işgücü kaybı olacağını belirtti. İşyeri hekimlerinin aile hekimliği için yetki belgesi alması sorun teşkil ederken, hekimin odasmda jineokoloji masası, bebek tartısı bulunması zorunlulukları da gündeme geldi.

11 Sağlık Müdürlüğü, 20 Ocak’ta web sitesinden ‘Yetkilendirilmiş Aile Hekimliği Uygulamaları Hakkında’ başlıklı duyuru yayınladı. Mevzuat uyarınca birinci basamakta reçete ve sağlık raporu düzenleme yetkisinin aile hekimlerinde ve yetkilendirilmiş aile hekimlerinde olduğu vurgulandı, belgenin alınması gerektiği kaydedildi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Tabipler Odası ile konuyu görüştüğünü ve kendisine bir rapor sunulduğunu bildirdi.
EBSO’DAN İTİRAZ GELDİ İzmir Valisi Cahit Kıraç’a da konuyu anlattığını kaydeden Yorgancılar, â€œİşçinin reçete yazdırabilmek için ilçe merkezine veya aile hekimi neredeyse oraya gitme zorunluluğu ortaya çıkacak. Bu hem işçilerimizi hem de işyerlerini olumsuz etkileyecek. Yasal itirazlarda bulunduk” dedi.

EBSO Meclis Üyesi Yılmaz Şahin de, “Düzenleme ile işyerimde sağlık ocağı açmak zorunda kalmış gibi oluyorum. İstenen malzemelerin maliyeti 10 -15 bin lira. Bu, devletin görevi. Aile hekimlerinin maaşını da biz ödeyeceğiz. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz” diye konuştu.
Rapor hazırladıklarım belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Erdener Özer ise, son gün olarak 15 Mart’ın verildiği sistemle ilgili şunları söyle di: “110 bin çalışan, mağdur olacak.
İşyeri hekimleri günde yaklaşık 6 bin işçiye reçete yazıyor. Başka yerlerde reçete yazdırmak zorunda kalacaklar. 1060 işyeri, 447 işyeri hekimi olumsuz etkilenecek. Devletin yapması gereken ödemeler, işverence karşılanacak.” Türk Tabipler Birliği İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Yürütme Kurulu üyesi Dr. Hakan Tokgöz de, “Mevzuatta jinekoloji masası, bebek tartısı gibi cihazlar söz konusu. Kadınların çalışmadığı bir fabrikada bunlar olacak. Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, aşacağını söylüyor ancak mevzuatta yazıyor” şeklinde konuştu.

‘Sistem yeni değil’ İzmir İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri uygulamanın yeni olmadığını belirtti. 28 yetkilendirilmiş aile hekimi ve 40′a yakın başvuru olduğunu açıklayan yetkililer şunları söyledi: “Düe getirilen sorunlar vehimden ibaret. Sistem uygulanıyor, soruna rastlanmadı. Mevzuat uygulanmasını istiyor. Erkeklerden oluşan fabrikada doğum masası istememiz komik olmaz mı? Sıkıntıları bakanlığa ilettik. İzmir Tabip Odası ile de görüştük. Hekimlerin önünü açmak istiyoruz. Can kaybına neden olmaması için bazı malzemenin bulunmasını istiyoruz.”

Bir yanıt yazın