Cuma , 26 Nisan 2024

Diş eti hastalığı hamilelerde düşük riskini arttırıyor

dishastaliklari

Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, Dünya Diş Hekimleri Kongresi’nde ağız ve diş sağlığının tüm vücudu etkilediğini vurguladı.

DişÂ eti hastalığı bulunanların şeker hastalığına yakalanma ve hamilelerin de düşük yapma riski bulunduğuna dikkat çeken Yücel, batılı ülkelerin çocuklarının ağzında bir çürük varken, Türkiye’deki çocukların ağzında 6 çürük olduğunu belirtti.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde, 101. Dünya DişÂ Hekimleri Kongresi (FDI) yapılıyor. Dünyanın120 farklı ülkesinden 10 bin dişÂ hekimini buluşturan 2013 İstanbul Kongresi’nin ev sahipliğiniüstlenen Türk DişÂ Hekimleri Birliği Başkanı Taner Yücel, Dünya DişÂ Hekimleri Başkanı Orlando Monterio da Silva ile ‘İstanbul Deklarasyonu’nu imzaladı. Deklarasyona göre, bundan böyle tümdünya dişÂ hekimleri hastanın genel sağlığında da rol alacak. FDI, ağız sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir bileşeni olarak tanınması ve bu konudaki güçlendirilmişÂ işbirliği yaklaşımının global ve ulusal politikalar geliştirilerek desteklenmesi için çağrıda bulundu.

‘DİŞİMİZE GÖZÜMÜZ KADAR DEĞER VERMELİYİZ’

4 gün sürecek kongrede önemli kararlar alınacağını ve dişÂ sağlığı açısından çok faydalı geçeceğini belirten Türk DişÂ Hekimleri Birliği Başkanı Taner Yücel, ağız ve dişÂ sağlığının tümvücudu etkilediğini dile getirdi. Bir insanın gözüne ne kadar değer veriyorsa, tek bir dişine de oölçüde değer vermesi gerektiğini kaydeden Yücel, “Çünkü çektirdiğimiz dişteki iltihap kalbimize ve böbreklerimize yerleşebilir. Ağız içerisinde meydana gelen iltihabi olayları önemsememiz lazım. Bunun oluşmaması için gayret sarf etmemiz lazım. Ağız içinde oluşan iltihabın eklemlerimizde, kalbimizde ve organlarımızda yerleşebileceğini bilmemiz lazım. Kalbimiz vücudumuzu nasıl etkiliyorsa, dişimiz de vücudumuzu etkiliyor.” dedi.

‘DİŞ ETİ HASTALIĞI OLANLARIN DÜŞÜK YAPMA RİSKİ ARTIYOR’

Diş eti hastalığı olanların şeker hastalığına yakalanma riskinin fazla olduğuna dikkat çeken Yücel, “Hamile bayanların düşük yapma riskini arttırıyor. Doğan çocuğun az kilolu olmasına yol açıyor. Dolayısıyla ağız ve diş sağlığı önemli. Dişimizi organımız gibi görmek zorundayız.” diye konuştu.

‘BATILI ÜLKELERDEKİ ÇOCUKTA BİR ÇÜRÜK VARKEN, BİZİM ÇOCUĞUMUZDA 6 ÇÜRÜK VAR’

Diş çürüğü oranının DMF indeksi ile bütün dünyada sayılabilir hale geldiğini söyleyen Yücel, “DMF indeksi diş çürüğü, diş kaybı ve dolgulu diş sayısıdır. Bunu 2020 yılında 5-12 yaş arasındaki çocuklarda 1 olarak hedefliyoruz. Batı ülkelerde çocuklar hayatları boyunca en fazla 1 çürükle yaşıyor. Biz de ise 6,7 gibi çok büyük bir rakam var. Ülkemizin gelişmişliği ile orantılı bir rakam değil. Bu kabul edilebilir bir rakam değil. Türk Diş Hekimleri Birliği yıllardan beri toplumsal ağız ve diş sağılığı koruyucu programlarının ülke genelinde yaygınlaşması için gayret sarf ediyor. Artık bunun önlemini almamız lazım.” ifadelerini kullandı.

‘ÇOCUKLAR 2 YAŞINDAN İTİBAREN DİŞ FIRÇALAMA ALIŞKANLIĞI EDİNMELİ’

Diş fırçası ve macununun ülkemizde kullanılma oranının az olduğunu ifade eden Yücel, “100 gramın altında diş macunu tüketimi var ülkemizde. Bunun 300-400 gram civarında olması lazım. Senede en az iki kere diş fırçalarının değişmesi lazım. Ancak bunun da ötesine 2 yaşından itibaren çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı ve annelere öğretilmeli.” şeklinde konuştu.

Kaynak: CİHAN

haber7