Cuma , 26 Nisan 2024

Sağlık için bol bol yürüyün!

yuruyus

’İster kalp hastası, ister kilolu, ister şeker hastası olun. Yürüyün. Tempolu yürüyün.’

ntvmsnbc – Yürüyüşün günlük yaşamın bir parçası haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Kardiyolog Timur Timurkaynak, ‘’İster kalp hastası, ister kilolu, ister şeker hastası, ister kolesterollü, isterse sapasağlam olun. Yürüyün. Tempolu yürüyün’’ dedi.

Sağlık için çok basit ve yararlı bir unsuru günlük yaşantının içine yerleştirmenin yeterli olduğunu belirten Prof. Dr. Timur Timurkaynak, “Sadece kalp değil tüm vücudun sağlığı için yürüyün. Hem kendinizi, hem göbeğinizi, hem kaslarınızı hem de kalbinizi mutlu edin. Her gün yarım saat yürüyün. Tempolu yürüyün. Eve gelirken, işe giderken hep bir durak önce inin. Merdiven çıkın, asansörden vazgeçin’’ dedi.

YÜRÜDÜKÇE MUTLU OLUN

Prof. Timurkaynak, yürüdükçe beynin mutluluk hormonu – endorfin salgıladığını ve belli bir süre sonra yürümenin bağımlılık yarattığını ifade ederek, ‘’Yürüyemediğiniz zamanlarda kendinizi mutsuz hissetmeye başlarsınız. Kaslarınız güçlenir, göbeğiniz erir, kolesterolünüz düşer, kilo sorununuzun ortadan kalkmasına yardımcı olur ve diyabet hastalığının gelişini ötelersiniz’’ diye konuştu.

ÇABUK YORULMANIN NEDENİ DÜŞÜK KONDİSYON

Kalp, akciğer ve kasların kondisyonunun düşük olmasının çabuk yorulmanın en önemli nedenlerinden biri olduğunu ifade eden Timurkaynak, “İki adımda nefes nefese kalıyorsanız hareketsiz yaşıyorsunuz demektir. Yürüyerek kondisyonunuzu artırabilirsiniz. Günlük yaşamınıza yerleştireceğiniz düzenli ve tempolu yürüyüş, her yerde, her yaşta, sağlıkta veya hastalıkta, her zaman yapılabilecek spordur’’ dedi.

SPOR ÖNCESİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Salon sporları ve yarışmacı sporlar yapmadan önce mutlaka doktor kontrolünden geçilmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Timurkaynak, şunları söyledi: “Kalbiniz spora hazır ve dayanaklı mı bilmenin tek yolu bu. Birden bire spora başlamak yıllarca hiç yapmamışken kalbinizi riske atmak demek olur. Bu nedenle spora başlamadan önce mutlaka bir doktor kontrolünden geçmek gerekmektedir. Bu kontrolde fiziksel kapasitenin değerlendirilmesiyle birlikte kan tetkikleri ile şeker ve kolesterol düzeyleri belirlenir. Kalp ritminde, damarlarda, kalp kapaklarında ve kasılmasında bir sorun var mı, bakılır. Tüm bunlardan sonra güvenle spor yapılabilir.

HER YAŞIN SPORU AYRI

40 yaşını geçenler yarışmacı sporlardan kaçınmalı, halı sahada futbol oynama işini gençlere bırakmalıdır. Bu yaşlardan sonra yapılan ağırlık çalışmaları da kalbi zorlar. Her yaşın en uygun sporu tempolu yürüyüştür. Çok sıcak ve soğuklarda yürüyüşe ara verilmelidir. Açken ve yemekten hemen sonra yürüyüş yapmayın. En ideali yemek ya da kahvaltıdan 1-1,5 saat sonrasıdır.

KALP HASTASI YÜRÜYEBİLİR Mİ?

Eğer yürürken göğüs ağrısı olmuyorsa, kalp damarlarına stent takılmış, bypass olmuş hastalar da yürüyebilirler. Zaten bu hastalar düzenli olarak doktor kontrolünden geçmektedirler. Yürüyüş onların yaşam tarzlarının artık olmazsa olmaz bir parçasıdır. Yürüdükçe kalp kası güçlenir, damarlar daha iyi kan pompalayarak tıkalı damarlara da destek vermeye başlarlar.’’

Bir yanıt yazın