Cuma , 26 Nisan 2024

Doktor köpekler iş başında

doktorkopekler

Japon Hayvan Terapi Derneği gönüllüleri Türkiye’de bir ilke imza atarak, eğittikleri doktor köpeklerle MS, Otizm ve Down Sendromu hastalarına şifa veriyor.

Sekiz yıl önce, MS hastası olan annesi için sokaktan sahiplendiği ‘Maya’ adlı köpeği eğiten Serhan Akcengiz, ‘terapi lisansı’ aldığı doktor köpeğiyle Otizm, Down Sendromu veya MS hastalıklarını tedavi etmeye başladı.

Daha önce İspanya ve İtalya gibi ülkelerde uygulanan hayvanlarla terapi metodunu, Gölbaşı’nda iki yıl önce sokaktan sahiplendiği ‘Maya’ adlı köpeğiyle hayata geçiren Serhan Akcengiz, 6 köpeğin daha ‘terapi lisansı’ aldığını söyledi. Sekiz yıl önce, MS hastası olan annesi için sokaktan sahiplendiği ‘Maya’yı eğittiğini anlatan Akcengiz, bu köpeğin aynı zamanda 10 yaşından sonra sertifika alan dünyanın ilk ve tek köpeği olduğunu kaydetti. Akcengiz şöyle devam etti:

6 KÖPEK DAHA SERTİFİKA ALDI

“Amacının, sokak hayvanlarına vasıf kazandırırken insanlara da yararlı olmak. Otistik, Down Sendromlu veya MS hastası bireylerin dışında, depresyonda veya yüksek stres altında bulunan bireylere de yardımcı olabiliyoruz. Ekip arkadaşlarım da kendi köpekleri ile bu hizmeti veriyor. Şu an 6 köpeğimiz daha bu sertifikayı almaya hak kazandı. Mesela köpekle birlikte bir Otizmli üç saat çalışıyor, aileler de biraz nefes alıyor. Bu sistem sayesinden Almanya 72 milyon dolar tasarruf sağladı.”

AVRUPA’NIN MERKEZİ TÜRKİYE OLACAK

Doktor köpeklere ‘devlet onaylı sertifika’ alan JAPON Hayvan Terapi Derneği’nin kurucusu Masayuki Takamatsu, Serhan Akcengiz’in Gölbaşı’ndaki merkezini ziyaret etti. Japonya’da 30’a yakın temsilciliği bulunduğunu ve yurtdışında ilk Türkiye’ye temsilcilik verildiğini belirten Takamatsu, “Geçen hafta yaptığımız Avrupa ziyaretinde İspanya’ya 2, İtalya’ya 1 olmak üzere 3 temsilcilik açıldı. Avrupa temsilciliklerimizin merkezi ise yine Türkiye olacak. Bu hem sizin ülkeniz hem de insanlık adına mükemmel bir birliktelik” diye konuştu.

Bir yanıt yazın