Salı , 30 Nisan 2024

Türkiye sağlıkta fena çuvalladı

cuvalladi

OECDÂ’nin AB ve ABÂ’ye üye olmayan ülkelerin sağlık durumunu incelediği raporuna göre kişi başı sağlık harcamasında son sıralarda olan Türkiye, en az yatak sayısına, en az doktor ve hemşire sayısına sahip ülke konumunda

OECDÂ’nin AB ve ABÂ’ye üye olmayan kıta ülkelerinin sağlık politikaları ve sağlık durumunu incelediği “Bir Bakışta Sağlık Avrupa 2012 (Health At A Glance Europe 2012)” raporu açıklandı. Rapora göre, AvrupaÂ’da bin kişi başına en fazla doktorun düştüğü ülke Yunanistan oldu, en az doktor ise TürkiyeÂ’de bulunuyor. YunanistanÂ’da bin kişiye 6.1, TürkiyeÂ’de 1.7 doktor düşüyor. 2000-2010 arası doktor sayısı en fazla yüzde 3.5 ile YunanistanÂ’da arttı. Doktor sayısını yüzde 3.3 artıran İngiltereÂ’den sonra üçüncü sıradaki Türkiye de doktor sayısı yüzde 3 arttı. ABÂ’nin 27 ülkesinde ortalama bin kişiye 3.4 doktor düşüyor, 10 yılda doktor sayısı ortalamada yüzde ortalama 3.4 arttı. MacaristanÂ’da 2010 itibarıyla kişi başına yılda 11.6 doktor konsültasyonu yapılırken diğer uçtaki Kıbrıs Rum KesimiÂ’nde ise sayı 2.1 oldu. AB24 ortalamasının kişi başına 6.3 olarak ölçüldüğü kişi başına konsültasyonda Türkiye 7.3 rakamına sahip oldu.
En az yatak sayısı Türkiye’de
Geçen 10 yılda nüfusa göre hastane yatağı sayısı, Yunanistan ve Türkiye hariç Avrupa ülkelerinde görece azaldı. 2010 itibarıyla Avusturya ve Almanya bin kişiye düşen 8 hastane yatağıyla bu alanda en iyi ülkeler durumunda. Türkiye hala en az hastane yatağına sahip ülke, ancak son on yılda hastane yatağı sayısını önemli ölçüde artırdı. AB27Â’de bin kişiye ortalama 5.3, TürkiyeÂ’de ise 2.5 hasta yatağı düşüyor. İsveç bin kişiye 2.7, İspanya 3.2, Danimarka 3.5 gibi rakamlarla TürkiyeÂ’nin biraz üzerinde bulunuyor. Türkiye 2000-2010 arasında hastane yatağı sayısını yüzde 2.3 oranında artırdı ve artışta ABÂ’ye üye olsun olmasın Avrupa ülkeleri arasında birinci oldu. Bunun dışında sadece YunanistanÂ’da binde 3Â’lük bir artış saptandı. Diğer Avrupa ülkelerinde on yılda nüfus başına hastane yatağı sayısı azaldı. 2010Â’da İsviçreÂ’de bin kişiye düşen hemşire sayısı 16 olurken, diğer uçtaki TürkiyeÂ’de bin kişiye 1.6 hemşire düştü. AB ortalaması bin kişiye 8 hemşire oldu.
Diyabette Türkiye Avrupa dördüncüsü
Türkiye 2011 itibarıyla şeker hastalığında Avrupa dördüncüsü çıktı. 20-79 yaş arası diyabet yaygınlığı ölçümünde Portekiz yüzde 9.8 ile birinci, Kıbrıs Rum Kesimi yüzde 9.5 ile ikinci, Polonya yüzde 9.2 ile üçüncü, Türkiye 8.1 ile dördüncü durumda. Şeker hastalığı AB27 yaygınlığı ise yüzde 6.4 oldu. Şeker hastalığı AvrupaÂ’da en az İsveçÂ’te görülüyor (yüzde 4.4). Lüksemburg, Belçika, Yunanistan, İtalya, İngiltereÂ’de de şeker hastalığına görece az rastlanıyor.
Türkiye KOAH’ta Avrupa birincisi
Astımda ise 2008Â’de yüzde 7 oranının saptandığı Fransa ile en düşük yüzde 1.6 oranının görüldüğü Romanya örneğinde olduğu gibi çeşitlilik bulunuyor. Astım genelde kadınlarda (yüzde 4.3) erkeklere oranla (yüzde 3.3) daha fazla görülüyor. Astım yaygınlığında kadın ve erkekler arasında en büyük farkın yaşandığı ülke ise Türkiye oldu, astım TürkiyeÂ’de kadınlarda yüzde 5, erkeklerde ise yüzde 2.5 oranında görülüyor. KOAH hastalığı ise MaltaÂ’da yüzde 1.2, MacaristanÂ’da yüzde 4.7, AvrupaÂ’da en yüksek oranın kaydedildiği TürkiyeÂ’de ise yüzde 6.2 yaygınlığında görülüyor.
En az sağlık harcaması Türkiye’de
Türkiye AvrupaÂ’da kişi başına en az sağlık harcaması görülen ülke. Kişi başına milli gelire göre değişiklik gösterdiğinden AvrupaÂ’da en yüksek sağlık harcamalarının kişi başına 4 bin eurodan fazla bir tutarla Norveç ve İsviçreÂ’de  yapılıyor. AB üyeleri arasında ise Hollanda, Lüksemburg ve Danimarka öne çıkıyor. AB ortalaması ise yılda kişi başına 2 bin 171 euro. Romanya ve Bulgaristan AB üyeleri arasında en düşük sağlık harcaması yapan ülkeler. AvrupaÂ’nın en düşük harcaması 619 euro ile MakedonyaÂ’da görülüyor. Türkiye ise 714 euro ise AvrupaÂ’da sondan ikinci. Diğer yandan hastanelerde ortalama kalış süresi TürkiyeÂ’de 1,5 gün ve bu AvrupaÂ’nın en düşük rakamı. İzlanda, İngiltere ve HollandaÂ’da 2, İsviçre, Hırvatistan, RomanyaÂ’da ise 5 ya da daha fazla gün hastanede kalınıyor.

Kaynak: Yeni mesaj

Â