Salı , 23 Aralık 2025

İstanbul’a 2026’da Geliyor: 25 Bin Tıp Kongresi Turistiyle 100 Milyon Dolar Turizm Geliri Hedefleniyor

2026 yılında İstanbul’da dört büyük uluslararası tıp kongresinin düzenlenmesiyle birlikte, kente yaklaşık 25 bin katılımcı gelmesi ve bu ziyaretlerden 100 milyon doların üzerinde turizm geliri elde edilmesi bekleniyor. Bu gelişme, şehrin kongre turizmi ve sağlık buluşmaları alanında global rekabet gücünü artırma hedefiyle uyumlu.

Hangi kongreler planlanıyor?

  • Asya Pasifik Karaciğer Çalışmaları Derneği Bilimsel Toplantısı (APASL), 22-25 Nisan 2026’da ve yaklaşık 2 500 katılımcıyla düzenlenecek.

  • Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Akademisi Kongresi (EAACI), 12-15 Haziran’da yaklaşık 6 500 kişiyi ağırlayacak.

  • Dünya Buiatri Kongresi (WBC), 6-10 Eylül’de ve yaklaşık 3 000 katılımcıyla gerçekleşecek.

  • Dünya Kulak Burun Boğaz Kongresi (IFOS) ise 9-13 Eylül tarihlerinde 10 000 üzeri katılımcıyla İstanbul’da yapılacak. 

Turizm geliri ve ekonomik katkı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) Başkanı Şekib Avdagiç, kongrelerle kente gelecek katılımcıların kişi başı harcamalarının ortalama 4 000 doları bulabileceğini ve bu sayede ~100 milyon dolarlık turizm geliri hedeflendiğini belirtti. Bu gelir, sadece turizm sektörünü değil; bilgi ekonomisi, AR-GE ve uluslararası iş ağlarını da olumlu yönde etkileyebilir.

Bir yanıt yazın

feradworks