Perşembe , 28 Mart 2024

Acil servis çalışanlarının gözünden ‘15 TEMMUZ’

1469463036846

Sokaklarda, camları patlatılan ameliyathanelerde ‘demokrasi kahramanlarının’ yaralarını sarmaya çalışan sağlıkçılar, korkunç 15 Temmuz si ndeki özverili çalışmalarıyla adeta destan yazdı. Acil servisçiler, yaşadıklarını gözyaşları içinde anlattı

Hastanelerin acil servis çalışanları, milletin meclisi ve Cumhurbaşkanlığı’nın bombalanarak, milletin egemenliğinin ele geçirilmeye çalışıldığı 15 Temmuz ihanet sini SABAH ‘ya anlattı. E-mail üzerinden gelen çağrının ardından şehir dışından bile Ankara’ya koşan sağlıkçılar bombaların gölgesinde, patlayan camların arkasında hayat kurtarırken adeta destan yazdı. “Ailelerimizle vedalaşıp ameliyathanelere koştuk” diyen sağlıkçılar, “Üzerimize bombalar yağıyordu, gördüğümüz manzaralar hafızalarımıza kazındı. İzinli profesörlerimiz, ‘Bir işe yararım, hiç değilse hemşirelik yaparım’ derken, hastanede tedavisi süren hastaların ‘bizi taburcu edin yaralılar yatsın’ sözleri bizleri gözyaşlarına boğdu” sözleriyle o geceyi özetledi.

KOLU KOPMUŞ YARALI TAŞIYOR
Ülkenin silahını korumakla yükümlü vatandaşına doğrultarak sokakları kan gölüne çeviren FETÖ’nün yaşattığı dehşeti anlatan acil çalışanları, 15 Temmuz’u anlatırken gözyaşlarına boğuldu. “Kolu kopmuş, karnı açılmış insanlar arabayla yaralı taşıdı ötesi yok” diyen sağlıkçılar şunları kaydetti: “Başhekimlikten ulaşabilen tüm personelini hastaneye gelmesi yönünde bir mesaj aldık. Ailelerimize “Hakkınızı helal edin” deyip yola çıktık ancak öncesinden de hastaneyi aradık gelmek için. Darbeci askerlerle cebelleştikten sonra hastaneye ulaşabildik. Saat 23.30 gibi ilk yaralı, bir vatandaşın aracında getirildi. Karnından yara almış, hemen müdahale ettik. Vatandaşlar derin yaralarına, kolu kopmasına rağmen araç kullanıp ağır yaralıları bize getirdi. O gece bir hayat kurtarma yarışı vardı. İyi bir koordinasyon ve aktif yönetimiyle tüm yaralılara en kısa sürede müdahale edildi. Acil servis tıkanmadan çalıştı.”

ACİLDE HAYAT 10 SANİYE DURDU
“Bunca vaka gördük ancak bu kadarına ilk kez şahit olduk” diyen Kamu Hastaneleri 3. Bölge Genel Sekreterliği Atatürk Hastanesi çalışanları anlatmaya devam etti: “Saat 03.30’da camlarımızı patlatan bir bomba düştü yakınlarımıza. Hepimiz yerimizde zıplayıp yere düştük o kadar şiddetliydi. O an 10 saniye acilde hayat durdu, şoka girdik, sonra hemen “göreve devam” telkinleriyle kendimize geldik.

ÜSTÜN FEDAKARLIK AKTİF KRİZ YÖNETİMİ
Prof. Dr. Murat Akçay, dehşet gecesinde hastanede olağanüstü çalıştıklarını, üstün fedakarlık ve aktif kriz yönetimiyle onlarca canı kurtardıklarını söyledi. Akçay, “İlk gelen grup çok kötüydü, çoğu ağır yaralıydı. Kalbi, böbreği ortada olanlar vardı. Çalışanlarımız çatışmaların arasında Ankara’nın her yerinden hastaneye aktı. O gece sağlık çalışanlarımız da canlarını siper edip demokrasi kahramanlarını tedavi etti” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın