Perşembe , 28 Mart 2024

Ambulans sürücülerine formula 1 eğitimi

Eskişehir’de görev yapan Acil Tıp Teknisyeni (ATT) ve paramedikler, Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi (ASTE) alarak ambulans şoförlüğünü öğreniyorlar.

Sağlık personelleri, Gökmeydan Mahallesi’nde bulunan pazar yerinde özel hazırlanan zorlu parkurlarda ambulans kullanarak hastaya gittikleri sırada trafikte yaşanabilecek zorluklara karşı eğitiliyorlar. Eğitmenler eşliğinde ambulans süren sağlıkçılar, dubalarla oluşturulan 12 parkuru da başarı ile geçmek için birbirleri ile yarışıyorlar.

İLERİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ ÖĞRETİLİYOR
ASTE ile ilgili bilgi veren Orhan Özdemir, bu yıl 18’inci kez eğitim düzenlendiğini söyledi. Eğitmen Özdemir, “Eskişehir’de halen 18’inci ASTE eğitimini yapıyoruz. Eskişehir bölge ili, Afyonkarahisar, Bilecik ve Kütahya ise bize bağlı. Burada Acil Tıp Teknisyeni (ATT) ve paramedik arkadaşlarımıza ambulans şoförlüğü eğitimi ve becerisini geliştirmek adına ileri sürüş teknikleri eğitimi veriyoruz. Eğitim 4 gün sürüyor, bir gün teorik ders, 3 gün ise pratik uygulama yapılıyor” dedi.
Bugüne kadar eğitimlerde herhangi bir kaza yaşanmadığını aktaran Özdemir, “12 parkurumuz var. Paralel park, ters sokak, kaçamak manevra, kontrollü fren, panik fren, slalom, şerit değiştirme, kayma kontrolü, sürüş hazırlıkları, zincir takma, akü takviye, stepne değiştirme gibi araçla ilgili her türlü bilgileri kursiyerlere aktarıyoruz” ifadelerini kullandı.

11 UZMAN EĞİTMEN GÖREV YAPIYOR
Bu yıl yaklaşık yaklaşık 350 sağlık personelinin kursa katıldığına değinen Özdemir, “Bu personelin tamamı ASTE eğitimini geçemiyor. Şimdiye kadar yaklaşık 220 sağlık personeli bu eğitimleri başarıyla tamamladı. Diğerleri de sınav ya da kurs tekrarı ile eğitimlerini yenileyebiliyorlar” şeklinde konuştu.
Özdemir, bu yıl Ekim ve Aralık ayında düzenlenecek ASTE’ler ile toplamda 20 eğitim dönemi gerçekleşeceğini de ekledi. Eskişehir’de 11 eğitmen bulunduğunu aktaran Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi (ASTE) Eğitmeni Orhan Özdemir, açıklamasına şöyle devam etti:
“Bu eğitmenlerimiz 4 ambulans ile eğitimler sürüyor. Bir araç yedekte kalıyor, 3 araçla sabah 3, öğleden sonra 3 parkur ile uygulamayı gerçekleştiriyor. Bu yıla kadar bölge iller Eskişehir’de eğitim alırken, Kütahya ve Bilecik’te uzman eğiticiler yetiştirilmesi üzerine bu iller eğitimlerini kendileri gerçekleştiriyor. Afyonkarahisar ise ASTE’ye uygun alanı bulunmadığı için eğitimi Eskişehir’de gerçekleştiriyor.”

Bir yanıt yazın