Perşembe , 28 Mart 2024

TOROS ÜNİVERSİTESİ’NDE KANSERLE DANS SEMİNERİ!

KANSERLEDANS

Toros Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Müdürü Erol Türedi’nin sunuculuğunu yaptığı “Kanserle Dans Farkındalık Semineri” 25 Kasım 2014 Salı günü Toros üniversitesi 45 Evler Kampüsü’nde gerçekleşti.

Toros Üniversitesi ve Kanserle Dans Derneği’nin işbirliği ile düzenlenen seminerin açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Özer yaptı. Özer, Kanserin çağımızın en önemli hastalıklardan birisi olduğunu belirterek, Toros Üniversitesi olarak bu gibi seminerlere ve etkinliklere verdikleri önemi anlattı. Ancak hastalandığımızda sağlığımızın değerini anlıyoruz diyen Prof. Dr. Özer, “Beden sağlıklı olursa, beyin de sağlıklı olur, böylelikle insanın verimliliği artar. Hayatta bana göre en önemli şey; sağlık, aile ve iştir. Bu sıralamayı değiştirirseniz topluma katkı sağlayamazsınız. Kanserle kimsenin tanışmaması dileğiyle herkese kansersiz bir ömür dilerim. Kanserli olan insanların ise toplumumuzun önemli bir parçası olduklarını unutmamalarını ve hayata dört elle sarılarak bu hastalığı yenmelerini öneriyorum. Çünkü kanser artık yenilebilecek bir hastalık. Onunla dans edin ve kazanın” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Ahmet Özer’den sonra seminerin panelistlerinden İç Hastalıkları Onkoloji Ana Bilim Dalı Uzmanı Uz. Dr. Erdinç Nayır, kanser hastalığında farkındalığın ve erken tanının çok önemli olduğunu vurguladı. Her insanda kanser hücreleri olduğunu belirten Nayır, “Hepimizin vücudundaki hücreler çoğalır ve bu hücreler çoğalırken ortaya anormal hücreler çıkar. Vücudumuzun savunma mekanizması bu anormal hücreleri yok etmeye çalışır. Eğer bu anormal hücreler öldürülemezse kanser vücudumuzu sarmaya başlar.

kanserle-dans-toros-universitesi-mersin-9

Burada bulunma nedenimiz, bu seminerleri düzenleme nedenimiz kansere olan farkındalığı arttırmak ve erken tanının ne kadar önemli olduğunu insanlara anlatmaktır. Bakın Dünyada en çok görülen kanser türleri, kadınlarda meme kanseri, erkeklerde ise prostat kanseridir. Ülkemizde ise kadınlarda meme kanseri, erkeklerde ise akciğer kanseridir. Akciğer kanserinin ve çoğu kanserin en önemli nedenlerinin başında sigara kullanımı gelir. Burada sizlere saatlerce sigaranın zararlarından bahsetmeyeceğim ama bir onkolog olarak sizleri tekrar uyarmak istiyorum. Siz o sigarayı yakarken, aslında sigara sizin hayatınızı yakmış oluyor…” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Erdinç Nayır’dan sonra kürsüye Toros Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu çıktı. Kanser hastalarının, yakınlarının ve toplumun bu konuya bakış açısını ve psikolojileri üzerine bilgiler veren Elbeyoğlu, toplumda maalesef hasta insanlara karşı bir ötekileştirme olduğunu ve bu durumun kanserle mücadele veren insanları olumsuz etkilediğini söyledi.

Prof. Elbeyoğlu’ndan sonra ise kürsüye son olarak Kanserle Dans Derneğinin Başkanı Dr. Deniz Öner çıktı. Derneklerinin çalışmaları hakkında kısa bir bilgi veren Öner, erken teşhisin önemine vurgu yaparak, salonda bulunan gençlerden bu konuda sorumluluk almalarını ve farkındalık yaratacak projelere destek vermelerini istedi. Toros Üniversitesine de duyarlılıklarından ötürü teşekkür eden Dr. Öner, “Bizim derneğimizin 60 Bin gönüllüsü var ve ben bugün sizlere onların sevgisini getirdim. Bu güzel seminerde sizlerden aldığım sevgiyi de onlara ileteceğim” şeklinde konuştu.

Seminer sonrası konuşmacılara ve katılımcılara, Toros Üniversitesi’ndeki gönüllü öğrenciler tarafından çiçek takdim edildi ve hatıra fotoğrafı çektirildi. (mersin times)

 

Bir yanıt yazın