Perşembe , 28 Mart 2024

Doktorlar profesör mü olacak?

359472

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devlet hastanesindeki uzman doktorların profesör olmasını istemesi üzerine harekete geçildi

 

———————————–

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Devlet hastanelerindeki uzman doktorların önünü açalım, profesör olsunlar” dediği çalışmanın çerçevesi belli oldu.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik’in verdiği bilgilere göre; bu kapsamda İstanbul Haydarpaşa’da sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulacak. Haydarpaşa’da Marmara Üniversitesi kampüsüne ait olan bir alan Sağlık Bilimleri Üniversitesi için tahsis edilecek. Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı Tıp Fakültesi hekim, Sağlık Bilimleri Fakültesi ise hemşire, teknisyen, radyolog yetiştirecek. Üniversiteye bağlı Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde ise mastır ve doktora yapılacak. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, devlet üniversitelerinin kuruluşu ile ilgili kanun maddesinin TBMM’deki görüşmelerin tamamlanmasının ardından hayata geçirilecek.

Aynı ilde göreve devam

Bu aşamadan sonra Türkiye’nin 59 ilinde bulunan eğitim ve araştırma hastaneleri, İstanbul’da yeni kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile afiliye edilecek. 59 ildeki eğitim ve araştırma hastanelerinde doçent ve profesör statüsünde çalışan, ancak doçent ve profesör özlük haklarına sahip olmayan bin 500 doktora, yeni kurulacak Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde kadro verilecek. Eğitim ve araştırma hastanelerine üniversite hastanesi statüsü kazandıracak olan çalışma ile doktorların özlük haklarını kazanmaları amaçlanıyor. Söz konusu bin 500 doktor bulundukları ilde görev yapmaya devam edecek.  Aynı uygulama çerçevesinde herhangi bir devlet hastanesinde çalışan bir uzman doktor da, YÖK’ten doçentlik ünvanı alması durumunda hemen bir eğitim ve araştırma hastanesine atanacak. Sonraki aşamada bu uzman doktor için de aynı süreç işletilecek. Böylece uzman doktorun çalışırken aldığı maaş ve emeklilik hakları değişecek.

‘Özele kaçıyorlar’

Çetin, “Biz doçent ve profesörleri, özlük haklarında yaşanan bu sıkıntı nedeniyle eğitim ve araştırma hastanelerinde tutamıyoruz. Ya devlet üniversitelerine, ya da özel hastanelere kaçıyorlar. Aslında projenin asıl amacı eğitim ve araştırma hastanelerindeki uzmanlık
eğitimini güçlendirmek” dedi.

 

Bir yanıt yazın