Cuma , 29 Mart 2024

Doktorlar: “İleri evre kanser ol, öyle gel” diyor

kanser.fw

Doktorlar:  “İleri evre kanser ol, öyle gel” diyor 

Kanserli vakaların tanı ve tedavi modalitelerin de ki baş döndüren gelişmelere rağmen sıklık ve mortalitelerinin giderek artması ya da yüz güldürücü sonuçların halen daha bir çok kanser tipinde alınamaması çoğu kez biz hekimlere bir paradoks gibi gözükse de aslında bir çok vaka da sıklık ve mortalite de ki artışın asıl nedeni geç kalınmış olması…

Bir diğer değişle tanı anında tedavinin zor, hatta çoğu kez imkânsız olması ya da daha doğru şekliyle tedavi edilebilecek düzeylerdeyken bir nedenle tanı almamasıdır.

Bütün bilimsel gelişmeler, kampanyalar, uyarılara rağmen geç tanı konan ve bu nedenle çok trajik sonuçlarını gördüğümüz kanserlerin başında meme kanseri gelmektedir.

Meme kanseri günümüzde kadınlar arasında en sık görülen ve kadınlarda kansere bağlı ölümlerde 2. en sık görülen kanser tipidir.


ABD  de yılda yaklaşık 211.000, Avrupa’da ise yılda yaklaşık 180.000 yeni vaka bildirilmektedir.

Bu rakamlardaki artışla birlikte ölümlerde de artış beklenmekte ve bunun en sık nedeni ise geç kalınmasıdır.

Meme kanserli vakalarda yapılan önemli bir yanlışa dikkat çekmek istedim çünkü bu geç kalınmış lığın bir nedeni de biz doktorların uzun yıllar boyunca tekrar ettiği ve birçok otorite tarafından terk edilmiş olmasına rağmen maalesef yine bir çok hekimin hastasına evde meme muayenesi yapmasını önermesidir.

Üstelik birçok hekimin hastasına nasıl muayene etmesi gerektiğini anlatmadan bunu istemesi bir yanahekimin kendisinin bile bilmeden bunu hastadan istemesi oldukça ironidir.

Bu şekilde bilinçsizce yapılan bir muayene de hastanın eline korkulan bir kitlenin gelmesinde beklemekihmalden başka bir şey olmasa gerek. Bunun yanında eline kitle gelen hastaların birçoğu bunu rastlantısal olarak fark etmekte veya mükemmel muayenesi sonucu bilinçli olarak tespit etmişÂ olsa bile polikliniğe geç başvurmaktadır.

Bu kitlenin kötü huylu olması durumunda ise hastanın bile palpe edeceği boyuttata ki bir kitle maalesef ölüm demek oluyor. Çoğu kez biz doktorların poliklinikte bile muayene de palpasyon sınır 1cm  iken hastada bu değerin daha yüksek olacağı, palpabıl bir kitlenin belki % 10 civarında malign olmasına rağmen bunun ölüm olacağı, toplumumuzda kitle ele gelse bile hemen başvurulmadığı göz önünde bulundurursak hastalara; “evde kendini muayene et eline bir şey geliyorsa hemen gel” demenin aslında “ileri evre kanser ol !.. sonra gel” demek olduğunu unutmamak gerekir.

Bu konuda görüştüğüm ünlü bir meme patoloğu Doç. Dr. Esra Canan Kelten şöyle yorumlamaktadır: “Ele bir kitle gelmemesinin kanser olmadığı anlamı taşımadığı hatta bir çok kitlenin 1 cm ye ( muayene ile palpe edilemeyecek boyutlara)ulaşmadan metastaz yapmış olabileceği muhakkak hatırlatılmalıdır.”

 

Meme kanserinde hedef insitu evrede yakalamaktır. Insitu kanserlerde palpasyonun %2’nin altında olduğu göz önünde alındığında hastalara yapılacak en iyi önerinin dünya sağlık örgütü ya da meme hastalıkları federasyonunun yaşa ve risk gruplarına göre güncellediği tarama programlarını önermek olduğu hatırlanmalıdır.

 

Sonuç olarak hastanın kendi kendine yaptığı muayene maalesef ileri evre meme kanseriyle ya da tedavisi çok güç vakalara neden olduğundan hastalara kendilerinin yapacağı bir meme muayenesini önermemeliyiz.

By My Best Regards…

Dr. Mesut Alp KABATAŞ
Tus Trainer & Author

 

Bir yanıt yazın