Cuma , 29 Mart 2024

ÖSYM’nin zor sınavına Çözüm Sağlık Bakanlığından TIP DİL SINAVI !..

alternatifdilsınavıyds.fw

 

ÖSYM’nin zor sınavına Sağlık Bakanlığından alternatif sınav çözümü geldi!

Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Sınavında yapılan düzenlemeyle adayların en fazla zorlandığı yabancı dil sınavını ÖSYM hariç bir kuruma yaptıracak.

DOKTORLARHABER/ANKARA – ÖZEL HABER

Nisan ayında yapılan yönetmelik değişikliği ile Tıp’ta ve Diş hekimliğinde Uzmanlık eğitimi sınavlarında Yabancı dil sınavıyla ilgili de yönetmelikte düzenleme yapılmıştı. Buna göre yabancı dil sınavı ÖSYM tarafından yapılmaya devam edilecek (YDS) ancak Bakanlık uygun görürse bu sınavı kendisi yapabilecek ya da başka bir kuruma da yaptırabileceği bilgisi duyurulmuştu.

Beklenen sonuç oldu ve Yabancı dil yeterliliği için Sağlık Bakanlığı, Ankara üniversitesi TÖMER’e Tus ve Dus için yeni bir dil sınavı yaptırılacak. Bu yolla ÖSYM’nin düzenlediği YDS sınavında ki gibi zor olmayacak. Eskiden yapılan ÜDS Sağlık Bilimleri içeriğine yakın bir sınav olması bekleniliyor. Bu sınavdan en az 50 puan alma şartı aranacak ve bu şekilde doktorlar ve diş hekimleri Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Sınavında yabancı dil muafiyeti olacak ve tercih işlemlerini yapacaklar.

Sağlık Bakanlığının Ankara Üniversitesi Tömer ile yaptığı protokol ile beklenen yeni sınav resmi olarak yürürlüğe girdi.

Başvuru Tarihleri: 02 TEMMUZ– 16 TEMMUZ 2014 da http://tipdil.ankara.edu.tr/ adresinden yapılacak TIPDİL sınavı, 31 AĞUSTOS 2014 SAAT: 10.00 da başlayacak ve 12.30 da sona erecek

 

Kimler faydalanabilecek?

Bu yeni uygulamada TUS’ta girebilme hakkı olan tabip, eczacı, kimyager ve veterinerler; DUS’ta diş tabipleri başvurabilecek. Bu sınavlara girebilmek için adayın sınavlara başvuru sırasında mesleğini yapmaya yetkili olması şartı aranmayıp öğrenci bile olsalar sınava girebilecekler.

(TIPDİL) Yeni Yabancı dil sınavının detayları

Yabancı dil yeterliliği için İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinin birisinden Bakanlık tarafından yaptırılan sınavdan 100 üzerinden en az 50 puan almak şartı gerekiyor.

  • Sınavın başvuruları  02Temmuz-16Temmuz arasındadır
  • Sınavda 80 soru sorulacak,
  • Yabancı dil sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren beş yıl süreyle geçerli olacak,
  • Öğrencilerde sınava katılabilecek,
  • Sorular Sağlık Bilimleri şeklinde tıbbi içeriklerden hazırlanacak,

“Adayların sadece yüzde 15’i başarılı oluyordu”

Günler öncesinden böyle bir sınavın yapılacağı husunda ki duyumlarını sponsor oldukları www.drtus.com forum sitesinden duyurduklarını söyleyen Tusdata Tus Hazırlık Merkezleri Ar-Ge Sorumlusu Yusuf TEMREL “TUS adayları yabancı dil sınavında çok zorlanıyorlardı, başarı oranları yüzde 14-15’ler seviyesindeydi, yabancı dil sınavını geçen bilim sınavını garantilemiş gibi oluyordu. Sınavı ÖSYM yapmaya devam edecek ama diğer tarafta da Sınavın sahibi Sağlık Bakanlığı olmak şartı ile Ankara Üniversitesi Tömer’e yaptırılacak” dedi.

Uzun zamandır çözüm arayışında olan doktorların bu sınavı mutlulukla karşıladıklarını belirten TEMREL ÖSYM’nin yapmış olduğu dil sınavının gerçekten çok zor olduğunu ve diğer meslek grupları için seviyenin biraz daha kolaylaştırılması gerektiğini belirtti.

 

 

Â İŞTE RESMİ DUYURU

ADAYIN DİKKATİNE!
BAŞVURU YAPMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ YOL İZLENMELİDİR;

SINAV ÜCRETİ YATIRMA SÜRECİNDE BİR SORUN YAŞAMAMANIZ İÇİN, BU SAYFANIN ÇIKTISINI LÜTFEN YANINIZDA BULUNDURUNUZ.

1. SINAVA BAŞVURU SÜRESİ
TIPDİL SINAV BAŞVURUSU 02 TEMMUZ-16 TEMMUZ 2014 TARİHLERİ ARASINDADIR.

2. AŞAĞIDAKİ LİNKTEN “REFERANS NUMARASI” ALINMALI.
ADAYLAR, AŞAĞIDAKİ “REFERANS NUMARASI AL” LİNKİNE TIKLAYIP ADI SOYADI VE GEÇERLİ ELEKTRONİK POSTA BİLGİLERİNİ EKSİKSİZ DOLDURDUKTAN SONRA, “REFERANS NUMARASI AL” BÖLÜMÜNE TIKLAYARAK SADECE KENDİLERİNE TAHSİS EDİLEN REFERANS KODUNU BİR YERE KAYDETMELİDİR. BU KOD, BANKAYA SINAV GİRİŞ ÜCRETİ YATIRILIRKEN KULLANILACAKTIR.
REFERANS NUMARASI ERİŞİM SAYFASI: http://tipdil.ankara.edu.tr/basvuru

3.BANKA İŞLEMLERİ
SINAV BAŞVURUSUNU YAPABİLMEK İÇİN ÖNCELİKLE AŞAĞIDA VERİLEN HESAP NUMARASINA YUKARIDAKİ LİNKTEN ALDIĞINIZ REFERANS KODUNUZLA BİRLİKTE SINAV ÜCRETİNİ YATIRMANIZ GEREKMEKTEDİR. SINAV GİRİŞ ÜCRETİ 40 LİRADIR (havale ya da eft ücreti hariç). ADAYLAR, BU ÜCRETİ, ZİRAAT BANKASININ İNTERNET BANKACILIĞINDAN, HERHANGİ BİR ŞUBESİNDEN YA DA DİĞER BANKALARDAN EFT YOLUYLA YATIRABİLİRLER. SINAV GİRİŞ ÜCRETİ KESİNLİKLE BANKOMATLARDAN YATIRILMAMALIDIR. ÜCRET YATIRIRKEN, DEKONTUN AÇIKLAMA BÖLÜMÜNE MUTLAKA SIRASIYLA “+” İLE BAŞLAYAN REFERANS KODU, AD VE SOYADI YAZDIRILMALIDIR. AÇIKLAMA KISMI ŞÖYLE OLMALIDIR:

+ZQ7BF3 ALİ DENİZ

BU BİLGİLERİN DOĞRU YAZILDIĞINDAN EMİN OLUNUZ VE BANKA MEMURUNA MUTLAKA KONTROL ETTİRİNİZ. REFERANS NUMARASI, AD VE SOYADI BİLGİLERİ EKSİK, HATALI YA DA YANLIŞ SIRADA YAZILMIŞ DEKONTLARLA BAŞVURU İŞLEMİ YAPILAMAYACAKTIR. 
BANKA BİLGİLERİ BAŞVURU SİSTEMİNE GÜNDE İKİ KEZ GİRİLMEKTEDİR. BU YÜZDEN; ADAYLAR SINAV GİRİŞ ÜCRETİNİ YATIRDIKTAN BELLİ BİR SÜRE SONRA (örneğin; sabah giriş ücretini yatırdıysanız, başvuru o gün saat 15:00’a sonra, öğleden sonra başvurduysanız, saat 17:00’a sonra) İNTERNET ADRESİNDEN SINAVA BAŞVURABİLİRLER.

SINAV ÜCRETİNİN YATIRILACAĞI BANKA BİLGİLERİ
BANKA ADI : ZİRAAT BANKASI
ŞUBE ADI : BAKANLIKLAR KAMU GİRİŞİMCİ
ŞUBE KODU : 2532
HESAP NO : 7064098-5027
HESAP SAHİBİ : ANKARA ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ
IBAN NO : TR380001002532070640985027

4. TIPDİL SINAVINA BAŞVURU
YUKARIDA BELİRTİLEN ŞEKİLDE SINAV ÜCRETİNİ YATIRDIKTAN SONRA http://tipdil.ankara.edu.tr/sinav_kaydi SAYFASINA REFERANS NUMARANIZI VE SİSTEMDE KAYITLI E-POSTA ADRESİNİZİ GİRİNİZ VE “DEVAM >>” TUŞUNA BASINIZ.

EĞER ÖDEME BİLGİLERİNİZ SİSTEMİMİZE AKTARILMIŞ VE GİRDİĞİNİZ BİLGİLER DOĞRU İSE BAŞVURU SAYFASINA YÖNLENDİRİLECEKSİNİZ.

BAŞVURU FORMU SAYFASINDA YILDIZ İLE BELİRTİLMİŞ TÜM ALANLAR DOLDURULMALIDIR. BU FORMUN EKSİKSİZ DOLDURULMASINDAN ADAYIN KENDİSİ SORUMLUDUR. BURADA BELİRTİLEN BİLGİLERİN YANLIŞ OLMASI DURUMUNDA, ADAYIN BAŞVURUSU YA DA SINAVI İPTAL EDİLECEKTİR. BU YÜZDEN; DOLDURDUĞUNUZ BİLGİLERİ KONTROL ETMEK İÇİN “BİLGİLERİMİ KONTROL ETMEK İSTİYORUM” BUTONUNA TIKLAYINIZ. SONRAKİ SAYFADA GİRDİĞİNİZ BİLGİLER KARŞINIZA ÇIKACAKTIR. SON BİR KONTROL YAPTIKTAN SONRA BİLGİLERİNİZİN EKSİKSİZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSANIZ, “BİLGİLERİM DOĞRUDUR BAŞVURU İŞLEMİNİ TAMAMLA” BUTONUNA TIKLAYINIZ. (ANCAK BU BUTONA BASMAZSANIZ BAŞVURU SÜRESİ İÇERİSİNDEhttp://tipdil.ankara.edu.tr/sinav_kaydi SAYFASINDAN BİLGİ DEĞİŞİKLİĞİ YAPABİLİRSİNİZ.) BU BUTONA BASTIKTAN SONRA BİLGİLERİNİZİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN BİR DAHA SİSTEME GİREMEYECEKSİNİZ. BAŞVURUNUZU BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRDİĞİNİZDE KARŞINIZA “TIPDİL 2014 ADAY NUMARANIZ” ÇIKACAKTIR. SINAV İLE İLGİLİ BÜTÜN İŞLEMLERİNİZİ BU NUMARA İLE GERÇEKLEŞTİRECEĞİNİZ İÇİN BU NUMARAYI SAKLAMANIZ GEREKMEKTEDİR.

5. SINAV KILAVUZU
AŞAĞIDAKİ LİNKE TIKLAYARAK TIPDİL SINAV KILAVUZUNU İNDİREBİLİRSİNİZ.
TIPDİL SINAV KLAVUZUNU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ…

6. SINAV GİRİŞ BELGESİ
ADAYLAR, SINAV GİRİŞ BELGELERİNE EN GEÇ SINAVDAN 10(ON) GÜN ÖNCE BU SAYFADAN ULAŞILABİLİR. ADAYLARIN ÇIKTISINI ALACAĞI SINAV GİRİŞ BELGESİNİ VE NÜFUS CÜZDANINI (YA DA GÜNÜ GEÇMEMİŞ PASAPORTLARINI) SINAVDA YANLARINDA BULUNDURMALARI GEREKMEKTEDİR.

7. İLETİŞİM BİLGİLERİ
elektronik posta: [email protected]
telefon: (0312) 600 01 30

 

6 Yorumlar

  1. Bu ayricalik sadece saglik sektörüne yapilmamali. Her branş kendi bransina yakin İngilizceye sinav olmali. Fen bilimlerine sosyal bilimler ve saglik bilimleri sorulmamali !

  2. zor mu? ortaokul seviyesinde ingilizce soruyorlar onu da yapamıyanlara diyecek lafım yok,ilkokuldan baÅŸlayarak liseye kadar en az 10 yıl ingilizce görüp hala intermediate seviye ingilizce konuÅŸamıyorlarsa onların ayıbı,sınavı kolaylaÅŸtırmak bu ayıbı örtmez.öbür gün yurt dışında bir seminere katılırlarsa “how are you” dan öteye geçemiyeceklerse uzmanlığın anlamı ne

  3. sadece 1 kerelikmi yoksa bundan sonra hersene girilebilecek mi

  4. Çok iyi olmuş İngilizceyi öğrenmeye harcadığım zamanı tıp bilimine harcasaydım şimdi TUSu bitirirdim.İngiliz fransız ne zaman bizi böyle sevdi ki biz onların dilini inceliklerine kadar öğreniriz.Yabancı dilde okumayı,anlamayı bildik yeter.

  5. taşkınhoca

    adana da tıp dil sınavına özel dersle hazırlanmak için arayın

    en uygun programı birlkte planlayalım

    0 505 308 60 86

Bir yanıt yazın