Perşembe , 28 Mart 2024

Doktorlar sınıfta kaldı, akıllar karıştı

sinav

İşyeri hekimliği sınavına giren tıp doktorlarının, yüzde 91’i muvaffakiyetsiz olduğunu açıklayan Yazar Şükrü Kızılok dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu..

İşyeri hekimliği sınavına giren tıp doktor larının, yüzde 91’i muvaffakiyetsiz olduğunu açıklayan Şükrü Kızılok, geçtiğimiz ay gercekleşen sınava 7.521 başvuru olduğunu, bunlardan 866’sı sınava girmediğini, sınava giren 6655 hekimin ise, 609’u demek oluyor ki yaklaşık olarak yüzde 9’u başarılı olduğunu ifade etti . Yüzde 91 oranındaki başarısızlık, kafaları karıştırdığını ifade eden Kızılok, “Sınav sistemi ve içeriğinde mi yoksa doktorların veri (bilgi) seviyesinde mi eksiklik var?” çekişmesi başladığını söyleyerek dikkat çekici bir noktaya temas etti..İşte Kızılık’un ” Hekim bu ne!” başlıklı yazısından alakalı kısım:”İşyeri hekimliği sınavına girenlerin yüzde 91’i muvaffakiyetsiz . Doktor bulundurma mecburiyeti ‘ çok fazla tehlikeli’ ve ‘tehlikeli’ işyerlerinde başlarken, ‘az tehlikeli’ işyerleri için ise 1 Temmuz 2016’dan bu yana devreye girecek. Şayet işyeri hekimliği sertifikası almak için açılan imtihan tam bir hüsranla sonuçlandı. Sınava giren 6 bin 655 tıp doktorundan yüzde 91’i muvaffakiyetsiz oldu.İŞYERİ hekimliği sınavına giren tıp doktorlarının, yüzde 91’i muvaffakiyetsiz oldu. Önceki ay gercekleşen sınava 7.521 başvuru oldu. Bunlardan 866’sı sınava girmedi. Sınava giren 6655 hekimin ise, 609’u demek oluyor ki yaklaşık olarak yüzde 9’u başarılı oldu! Yüzde 91 oranındaki başarısızlık, kafaları karıştırdı ve “Sınav sistemi ve içeriğinde mi yoksa doktorların veri (bilgi) seviyesinde mi eksiklik var?” çekişmesi başladı. Hekimlerin yüzde 91’inin işyeri hekimliği sınavında “ muvaffakiyetsiz ” olması inanılır gibi değil! İşyerleri ve çalışanlar için iş güvenliği ve sağlığı ciddi bir olay. İşyeri ve işçilerle alakalı çok fazla sayıda yükümlülüklerin ve cezaların bulunduğu bu uygulamada, görev alacak işyeri hekimleri ve diğer sıhhat personeli son derece mühim . Bu sebepten ötürü , iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimleri için;
90 saat uzaktan,
90 saat örgün,
40 saat de uygulamalı eğitim, olmak üzere toplam 220 saat eğitim mecburiyeti var.
Diğer sıhhat personeli (işyeri hemşiresi) için de;
45 saat uzaktan,
45 saat örgün eğitim, olmak üzere, toplam 90 saat eğitim mecburiyeti var.
Bu eğitimler alındıktan akabinde sınava girilecek. Başarılı olanlara da sertifika verilecek. Sertifikası olmayanların çalıştırılması yasak.

İŞ GÜVENLİĞİ FİYASKOSU

Uygulama çok fazla tehlikeli işyerleri ve tehlikeli işyerleri için başladı. Az tehlikeli işyerleri için de 1 Temmuz 2016’da başlayacak. Bu noktada durup olağan tabloya bakıyoruz. İşyeri hekimliği ile alakalı 220 saat eğitim alanlar sınava girmişler. Sonuç; sınava giren hekimlerin yüzde 91’i muvaffakiyetsiz !
Diğer sıhhat personeli ile alakalı 90 saatlik zorunlu eğitim olayına bakıyoruz.
İş Güvenliği Genel Müdürlüğü, diğer sıhhat personelinin eğitim programını yayınlamamış. Oysa bunların 1 Ocak 2015 itibariyle sertifikalı olmaları lazım geliyor .
Başbakanlığa gönderilmektde olan bir yönetmelik taslağı var. Önceki perşembe “Altı kaval üstü şeşhane” başlığı altında açıkladığımız gibi; Yönetmelik Taslağı’nın 29/1. Maddesinde diğer sıhhat personeli için eğitimin zorunlu olduğu ve zamanı açıklanıyor. 29/3. Maddesinde de eğitime katılma zorunluluğunun aranmayacağı belirtiliyor!
Buna göre; iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi 220 saat eğitim almış olacak. Diğer sıhhat personeli ise, 1 saat dahi eğitim almamış olacak! Ardından, eğitim almamış yardımcı sıhhat personeli maden sahaları ve inşaatlar gibi çok fazla tehlikeli işyerlerine veya tehlikeli olan diğer işyerlerine gönderilecek! Bu yönüyle olay tam bir fiyasko..

Samanyolu

Bir yanıt yazın