Perşembe , 25 Nisan 2024

Başbakan:”Tüm doktor ve hemşirelere huzurlarınızda teşekkür ediyorum.”

erdogan-kursu_17_img_640_360
İşte Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:    
KAZA OLDUĞUNDA ENERJİ BAKANIMIZLA BERABERDİK
Soma’da saat 15.10’da bir kaza meydana geldi. Haberin öğrenilmesinin ardından Enerji Bakanımızla beraberdik. Kendisine ‘Soma’ya hareket etmesi’ talimatını verdik. Ekibini topladı ve hemen Soma’ya hareket ettiler.Taner Yıldız’a ilk andan itibaren koordine etmesi, orada yatıp kalkması,  ve gayreti yüzünden kendisine teşekkür ediyor, Allah kendisinden razı olsun diyorum. Aynı şekilde Sağlık Bakanı Yardımcısı Agah beye, Çalışma ve Güvenlik Bakanı Yardımcısı Halil Bey’e de çok teşekkür ediyorum.
İLK ANDA 787 İŞÇİNİN İÇERİDE OLDUĞU BİLGİSİ VERİLDİ
787 kişinin olduğu, bunların da 363’ünün kurtarıldığı tespit edildi facianın ilk saatlerinde. AFAD 156 personelle ve 45 araçla, TSK da bir uçak ve 2 helikopter ve değişik araç gereçle, Enerji Bakanlığımız Zonguldak’tan 226 personelle çalışmalara katıldı. Sağlık Bakanlığımızın 405 personeli bölgede hizmet verdi. Sağlık Bakanı, Bakanlığımıza, tüm doktor ve hemşirelere huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Toplamda 2743 personel, 9 hava aracı Soma’da çalışmalara hizmet etti. Kırkağaç’ta birer sahra hastanesi kurduk. 280 personel bu iki hastanede hizmet verdiler.
SON ÇIKAN 15-20 VATANDAŞIMIZDA YANMADAN DOLAYI SIKINTI VARDI
İlk anlarda ocaktan çıkardığımız vatandaşlarımızın herhangi bir sıkıntısı yoktu. Son çıkan 15-20 vatandaşımızda biraz sıkıntı vardı, yanma işleminin meydana getirdiği. Orada da DNA işlemiyle eşleştirme yapıldı. Şehitlerimizin yakınlarına teslim edildi.
SİVİL ŞEHİT SAYILMALARI İÇİN TALİMAT
13 Mayıs Salı günü kazanın hemen ardından başlayan arama kurtarma çalışmaları 4 gün sürdü, 17 Mayıs’ta işlemler bitti. 486 işçimizi madenden çıkardık sağ olarak. 301 işçimiz hayatını kaybetti. Ailelere manevi desteğin yanında maddi destek de sağlamaya başladık.
Madende hayatını kaybedenlerin yasal olarak da şehit sayılması için çalışmaların yapılması amacıyla talimatı verdim. Bu konuyu Bakanlar Kurulu’nda yarın değerlendireceğiz. Soma için bazı suiistimallerin önünü kesmek için AFAD’ın açtığı bir yardım kampanyasını başlattık. Zira bu arada bir çok dernekler devreye girdi.  Hepsi AFAD ile yürüsün istiyoruz.
İSTİSNAİ HADİSELER DIŞINDA 77 MİLYON BİR OLDU
Bütün  büyük afetlerde olduğu gibi Soma’daki faciadan sonra da milletimiz birbirine kenetlendi. Bazı çok istisnai hadiseler dışında 77 milyon bir olduğunu bu acı olayda dünyaya gösterdi.
3 gün milli yas ilan ettik. Bayraklarımızı yarıya indirdik. Meselenin duyulmasından sonra bu faciaya siyasi istismar aracı olarak bakmayan siyasi partilere ve temsilcilerine teşekkür ediyorum. Sorumlu yayıncılık yapan medya kuruluşlarına bu vesileyle teşekkür ediyorum
Yurtdışından çok sayıda devlet başkanı taziyelerini iletti. Bir kısmı bizzat telefonla üzüntümüzü paylaştı. Beni telefonla arayarak başsağlığı temennilerini ileten dost ve kardeş ülkelere teşekkürlerimi iletiyorum. Pakistan da bir günlük yas ilan etti.

Bir yanıt yazın