Perşembe , 28 Mart 2024

ÖSYM’den BİR SKANDAL’da DİŞ HEKİMLERİNE!

DİŞ HEK.fw

ÖSYM BU KEZ DİŞ HEKİMLERİNİ MAĞDUR ETTİ!..

Geçmişte Tıp doktorlarına benzer mağduriyetler yaşatan ÖSYM bu kez Diş hekimlerini mağdur etti!

Süreci en başından takip eden Avukat Burhan ÖZKAYA detayları şu şekilde anlattı;

“13.04.2013 tarihinde yapılan Diş hekimliğinde uzmanlık sınavında 4 adet hatalı soru bulunması sebebiyle bu soruların iptali istemiyle dava açtık.

Bilirkişi raporu doğrultusunda 2 adet sorunun hatalı olmasından dolayı Mahkemece Yürütmeyi Durdurma kararı verildi, ÖSYM’nin Bölge İdare Mahkemesine yaptığı itiraz da reddedildi.

Bu karara bağlı olarak bir müvekkilimizin  (Sınava giren bir Diş Hekimi) puanı yeniden hesaplandı ve 57,2 olan puan 58,5 ‘e, 341 olan sıralaması da 296’ya yükseldi.

Ancak bu işlem şahsi olduğundan, hatalı sorular sebebi ile halen hakları ihlal edilen yüzlerce diş hekimi mevcuttur.

Bu vesile ile Tus ve Dus’ ta sorulan soruların ve bunların cevaplarının Eylül 2013 itibari ile Bilgi edinme yasasına eklenen madde gerekçe gösterilerek açıklanmamasının da ne büyük haksızlıklara sebep olabileceği ortaya çıkmıştır.

Eğer bu sorular ve Cevapları açıklanmasaydı hangi sorular ve cevaplar hatalı olduğu bilinemeyecek ve yargı yoluna başvurulamayacaktı.

Dusdata Dus Hazırlık Merkezleri’nin soruların kamuoyuna açıklanması gerektiğine ilişkin  mücadelesinin haklılığı da tescil edilmiştir.

Hak kaybına uğradığını düşünen tüm diş hekimlerinin yasal haklarını kullanmalarında fayda vardır.” dedi.

Sınavda mağdur olduğunu düşünen tüm diş hekimleri müracat etmeleri halinde ÖSYM Nisan 2013 Dus yerleştirme işleminde ciddi değişiklikler yapmak zorunda kalacak.

Şu an Türkiye’nin dört bir tarafında ihtisas yapan diş hekimleri hem illeri, hem fakülteleri hem de bölümlerinin değişmesi an meselesi.

Mahkeme kararı sonucu sadece dava açan kişinin puan düzenlemesini gerçekleştiren ÖSYM diğer tüm adayların sıralamasının otomatik olarak değişmesine rağmen kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmamıştır.