Çarşamba , 24 Nisan 2024

Robodoktor engellilerin de “dili” oldu

892305_detay

Mersin Üniversitesi hastaları rahatsızlığına göre tasarlanan “Robodoktor” isimli bilgisayar sistemi geliştirdi

Mersin Üniversitesince (MEÜ) hastaları rahatsızlığına göre gidecekleri plokliniğe yönlendirmek üzere tasarlanan “Robodoktor” isimli bilgisayar sistemi, görme ve işitmeengelliler için de kullanılabilir hale getirildi.

MEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Çuvalcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaların uygun polikiliniklere yönlendirilerek zaman kazanılması amaçlanan Robodoktor sistemenin Türkçe, Kürtçe, Yunanca, İngilizce ve Arapça olarak hizmet verdiğini belirtti.
Sistemin, muayene olmak isteyen hastaları, internet üzerinden doğru polikliniğe ve uzman doktora yönlendirdiğini ifade eden Çuvalcıoğlu, “Sistemin dünyada bir örneğini yok.Robodoktor, sağlık sektöründe bir devrim niteliğinde” dedi.

Robodoktor’un tamamen yerli olduğunu vurgulayan Çuvalcıoğlu, şunları söyledi:

“Robodoktor, Avrupa Birliği tarafından dünyadaki 500 proje içinde ilk 30 arasına seçilmiş bir projedir. Yurt dışından bizimle görüşmek isteyenler var. Biz istiyoruz ki bu sistem, Türkiye’den çıkan ve dünyaya yayılan bir uygulama olsun. Bizim sistemle hedeflediğimiz, hem hastanın hem de doktorun zaman kaybını önlemek. Sistemi, mahalle aralarında, semt pazarlarında, insanların yoğun yaşadığı yerlerde aktif kullanabilmek için kabin şeklinde tasarladık. Bu kabinlerin içerisinde de mahremiyete çok önem verdik. Görüntü ve ses hiçbir şekilde dışarıya çıkmıyor. Sosyal olması kadar ileri teknolojiyi de içerisinde barındıran bir proje.”

Robodoktor’un teşhis koyma gibi bir özelliği olmadığına, hastaları verdikleri cevaba göre yönlendirdiğine dikkati çeken Çuvalcıoğlu, “Bu yüzyılda henüz bir makinenin hastaya teşhis koyması mümkün olmayabilir ancak sistemin hayatımıza girmesiyle öyle bir teknolojiye doğru gidileceğine olan inancımızda da arttı” diye konuştu.


Engelliler için geliştirildi

Çuvalcıoğlu, sistemin engelli vatandaşların da rahatça kullanabilmesi için geliştirildiğini anlatarak, şöyle devam etti:

“Sistemin, işitme engelliler için işaret diliyle görme engelliler için ses ve sayılarla, okuma yazma bilmeyenler için de ses ve renklerle çalışabilmesini sağladık. Hasta hangi dilde sistemi kullanırsa kullansın bilgileri hekimin diline çevrilerek kendisine gösteriliyor. Dolayısıyla hastanın şikayetiyle ilgili bilgi sahibi olan hekime sadece fiziksel muayenesi kalıyor. Sistemimiz birkaç merkezde kullanılmaya başlandı ve kullananlar oldukça memnun. Bunu gördükçe bizler de mutlu oluyoruz.”

Araştırma görevlisi Sinem Yılmaz da Robodoktor’u geliştirme aşamasında 10 kişilik ekiple çalıştıklarını, hastanelerde uzman ve aile hekimleriyle görüşerek aldıkları bilgiler doğrultusunda veri tabanı oluşturduklarını aktardı.

Yaklaşık 600 hastayla birebir görüşme yaparak da veri topladıklarını dile getiren Yılmaz, “Veri toplamadaki en büyük amacımız, aldığımız yanlış cevaplarda bile doğru sonuca ulaşabilmekti. 5 hastanede 600 hastayla görüşerek veri tabanını oluşturduk” dedi.

Mersin Üniversitesi kurum doktoru Mustafa Tümay ise Mersin Üniversitesi’nin iki yıldır engelsiz yaşam konusunda ödül aldığını hatırlatarak, özellikle projenin engelli vatandaşlar için çok faydalı olduğunu vurguladı.

Sistemin, büyük ölçüde zaman kaybının önüne geçtiğine işaret eden Tümay, “Sistem, bizler açısından da çok kullanışlı. Hastalarımız bize gelmeden önce bütün bilgileri ekranda görünüyor. Bu da bizim onlara uygulayacağımız tedavi yöntemini hızlı şekilde hayata geçirmemizi sağlıyor” diye konuştu.
Sistemi kullananlardan işitme engelli Emre Tuğrul, Robodoktor’u kullanmanın zor olmadığını, örneklendirmelerin çok güzel ve anlaşılır oluduğunu söyledi. Doktora gittiğinde iletişim sorunu yaşadıklarını ifade eden Tuğrul, “Doktorlar bizi anlamakta zorluk çekiyorlardı. Hatta kimi zaman hiç anlaşamıyorduk ancak sistem sayesinde bizi çok daha iyi anlayabileceklerini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.