Cuma , 19 Nisan 2024

Sağlık Bakanından Kızamık Uyarısı!

kızamıkuyarısı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye ’de kızamık vakalarında yaşanan artışın nedeninin, “Türkiye’nin konumu nedeniyle günümüzde yaşanan insan hareketleri” olduğunu söyledi. Bakan Müezzinoğlu, kızamık vakalarının görüldüğü bölgeler hakkında da bilgi verirken, Suriye ’de yaşanan iç savaş sonrası yoğun bir şekilde göç alan Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerindeki artış dikkat çekti.
İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi tarafından, Türkiye’de kızamık vakalarında artışa ilişkin yapılan açıklamayı Meclis gündemine taşıdı. Tüzel’in yazılı soru önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Türkiye’nin, bulunduğu konum ve günümüzde artan insan hareketleri sebebiyle importasyon (bulaşma) riski altında olduğunu söyledi.

Göç alan yerlerde arttı

Sağlık Bakanlığı verilerine yansıyan kızamık vakalarından da söz eden Bakan Müezzinoğlu, “2010 yılında 7, 2011 yılında 111 kızamık vakası görülmüştür. 1 Ocak 2012-19 Haziran 2013 tarihleri arasında, 349 adedi 2012 yılında olmak üzere toplam 6196 adet kızamık vakası bildirilmiştir” dedi. Vakaların yüzde 29’unun 0 yaş altı bebeklerde görüldüğünü belirten Bakan Müezzinoğlu, yüzde 25’inin 1-4 yaş grubu çocuklarda, 93 vakanın da sağlık çalışanlarında görüldüğünü, şimdiye kadar iki adet şüpheli kızamık ölümü bildirildiğini anlattı.
Müezzinoğlu, kızamık vakalarının görüldüğü bölgeler hakkında da bilgi verdi. Bu bölgeler arasında Suriye’de yaşanan iç savaş sonrası yoğun bir şekilde göç alan Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerindeki artış dikkat çekti.

Radikal

Bir yanıt yazın