Cuma , 29 Mart 2024

Urfa’ya doktor dayanmıyor

doktorlarurfa

Nüfusu 1 milyondan fazla olan Şanlıurfa’ya giden doktorlar kısa sürede kenti terk ediyor. Kaçışın ardında 5 neden sıralanıyor: Doktora şiddette birinci sırada, hava sıcak, iş çok, ev ve hemşire yok

Şanlıurfa’ya atanan doktorların büyük bölümü, ya göreve başlamadan ya başladıktan kısa süre sonra ya da mecburi hizmeti biter bitmez şehirden ayrılıyor. Kaçışının nedenleri şöyle sıralanıyor; şehir doktora şiddette birinci sırada, hava sıcak, iş çok, ev ve hemşire yok…

İŞ YÜKÜ ÇOK FAZLA
Şanlıurfa Sağlık İl Müdürü Uz. Dr. Erdoğan Duran, şehre ataması yapılan doktorların çoğunun ya göreve başlamadan ya da başladıktan kısa süre sonra ili terk ettiğini söyledi. Dr. Duran, bu kaçışın nedenlerine ilişkin de ilginç açıklamalarda bulundu. Şanlıurfa doğurganlık bakımından ilk sıralarında yer aldığını söyleyen Dr. Duran, “Kadın doğum uzmanı ve çocuk doktoru, diğer illere göre daha fazla iş yapıyor. İş yüküne dayanamayan her 10 kadın doğum uzmanından 9’u, her 10 çocuk hastalıkları uzmanından da 8’i istifa ederek veya eş durumundan tayin isteyerek kentten ayrılıyor. İç savaşın yaşandığı Suriye’den gelen hasta ve yaralılar da hastanelerimizdeki iş yükünü artırdı. Hemşire sayısı az olduğu için doktorlara daha fazla iş düşüyor. Ev kiraları da Türkiye genelinin üzerinde. Bir doktorun oturacağı en ucuz ev yaklaşık bin 500 liradan başlıyor. Haliyle de sağlık çalışanları için bu ciddi bir sorun oluyor. Ayrıca Şanlıurfa yazın Türkiye’nin en sıcak illerinden biri. Hele de alışık olmayan personel hayattan soğuyor. Bu da kaçışta etkili oluyor. Bu kadar olayı sıralayınca personeli elimizde tutmak da zor oluyor” dedi. İl Sağlık Müdürü Dr. Duran’ın açıklamaları dışında doktorların şehirden kaçışına ilk gerekçe ise son yıllarda artan ‘şiddet’ olayları gösterildi. Doktora şiddetin en fazla yaşandığı il olan Şanlıurfa’ya zaten önyargılı gelen personelin, sıradan bir olaydan bile etkilenip şehirden ayrıldığı belirtildi.
 Uz. Dr. Abdulkadir Yetişgin (Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi yöneticisi): “Doktorların en büyük sorunu çalışma ortamları. Dışarıdan gelen hekimler iletişim sorunu yaşıyor. Batı’da çalışan doktor ortalama 70 hastaya bakarken Şanlıurfa’da bir doktor ortalama 120-150 hastaya bakıyor. Türkiye’de sağlık çalışlarına yapılan şiddette Şanlıurfa ilk sıralarda. Şanlıurfa’ya mecburi hizmet döneminde 30 hekim geliyorsa 35 hekim de tayin istiyor. Doktorları tutmak istiyorsak, saygı duymalıyız, şiddetten kaçınmalıyız”
 Op. Dr. Hüseyin Timuçin: (Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktoru): “4 buçuk yıldır Şanlıurfa’dayım. Ben burada çalışmayı seviyorum. İnsanlara elini uzattın mı, karşılığını alıyorsun. Şanlıurfa’da çalışmak halıyı elle dokumaya, kolay yerde çalışmak ise makinede dokumaya benzer”
 Kalp Damar Cerrahi Uz. Dr. Mustafa Abanos: “2 yıl önce Giresun’dan geldim, hizmetim bittiğinde gitmek istiyorum. 5 yıldır hastane malzeme almıyor. Ev kiraları da oldukça yüksek”
 Beyin Cerrahi Op. Dr. Elif Akpınar (Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi): “3 ay önce İstanbul’dan geldim, aslen Bingöllüyüm. Şanlıurfa’yı da hastalarımı da çok seviyorum. İnsanlar saygılı. Çok yoğun çalışıyorum ama işimi seviyorum. Arapça ve Kürtçe öğrenmeye başladım. Yalnız ev kiraları çok yüksek. Güç bela bin liraya ev bulabildim. Mecburi hizmet kapsamında buradayım. Eşim İstanbul’da avukat. 3 yaşında kızım var. Ama yine de gitmeyi düşünmüyorum”

 

Sabah