Cuma , 19 Nisan 2024

Sağlık Bakanlığı:”İtibarınız için şiddete uğrasanız da basına haber vermeyin!”

ŞİDDET

Sağlık Bakanlığı: İtibarınız için şiddete uğrasanız da basına haber vermeyin!

Yayınlanan genelgede buna gerekçe olarak da; sağlık çalışanlarının itibarının korunması gösterildi!
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından 2013/10 sayılı Sağlık Çalışanına Şiddet Haberleri Genelgesi yayımlandı.
Konu : Sağlık Çalışanına Şiddet Haberleri
GENELGE (2013\10)
02.10.2012 tarih ve 28103 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Bakanlığımız yeniden yapılandırılmıştır. Hasta haklarına riayet edilerek hasta ve çalışanların sağlık ve güvenliğine yönelik her türlü tedbiri almak, Bakanlığımız görev yetki ve sorumlulukları dâhilindedir. Sağlık çalışanının güvenilir ortamda ve yüksek motivasyonla sağlık hizmeti sunması, Sağlıkta Dönüşüm Programımızın her aşamasında nihai önem arz etmekte olup, bu kapsamda 14.05.2012 tarihli ve 2012/23 sayılı Çalışan Güvenliği Genelgesi yayınlanmıştır. Sağlık çalışanına karşı şiddetin önlenmesi ve hizmet sunum kalitesinin arttırılması hususunda çalışan güvenliği, “sağlık personelinin çalışma koşulları ve sundukları hizmetten dolayı karşılaşabilecekleri tehlikeleri tanımlayarak; risk analizi yapmak, yasal mevzuat hakkında bilgilendirmek, koruyucu önleyici tedbirleri almak” ilkelerine dayanır.
Çalışan güvenliği politikamız dâhilinde, sağlık kurum ve kuruluşlarımızda sağlık çalışanının fiziksel ve psikolojik açıdan zarar görmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel olan sözlü veya fiili hareketler olarak tanımlanan şiddet vakalarının önlenmesi için kamuoyunun bilinçlendirilmesi, adli koruma ve inceleme mercileri tarafından olayların akıbetinin takip edilmesi önem taşımaktadır. Adli koruma ve inceleme mercilerine intikal eden ve adli vaka niteliği taşıyan dosyalarda “mahremiyet ve gizlilik ilkesine uyulması, sağlık çalışanının mesleki itibarının korunması ve mesleki tükenmişliğin önlenmesi, travmanın medyada yer alan gündem haberleri dâhilinde toplumsal krizlere dönüşmesinin önlenmesi” nedenleriyle: basın ve vavın kuruluşlarıyla pavlasılmaması ihbar niteliği taşıyan bilgilerin sadece adli koruma ve inceleme mercilerine bildirilmesi ve “gizlilik” ilkesinin: hastane yönetimi ve çalışan hakları ve güvenliği birimleri tarafından tüm personele duyurulmasının sağlanması hususunda.

 

Ninat TOSUN
Balkan a. Müsteşar

Bir yanıt yazın