Cumartesi , 20 Nisan 2024

Doktor şartına ‘bedel’li destek

KUAFÖRDOKTOR

 

Hükümet, 1 Temmuz’dan itibaren “doktor” ve “uzman” şartı getirildiği için isyan noktasına gelen 10’dan az çalışanı olan berber, kasap, camcı gibi işyerlerine verilecek destekleri belirledi.

Buna göre SGK’ya borcu bulunmayan, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerlerine “hizmet bedeli” adı altında ödeme yapılacak. Hizmet bedelinin sigortalı başına günlük miktarı 16 yaşından büyükler için belirlenen prime esas kazanç alt sınırının günlük tutarının tehlikeli işyerleri için yüzde 1,4’ü, çok tehlikeli işyerleri için de yüzde 1,6’sı olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnafın şikayet ettiği doktor ve iş güvenliği uzmanıyla ilgili destek sınırlarını belirledi. Hazırlanan yönetmelik taslağıyla tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerleri için belirsiz kalan destekler de ortaya çıktı. Buna göre 10 kişiden az çalışanı bulunan işyerlerinde destek için çalışan sigortalı sayısı esas alınacak. Kapsama giren işyerleri destekten yararlanmak için işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvnelik merkezine dilekçeyle başvuracak. Destek, söz konusu şartların sağlanması koşuluyla başvuru yapılan aydan başlayacak. 10’dan az çalışanı bulunan işyerlerine yapılacak destekler tehlike sınıfı, sigortalı sayısı ve sigortalının çalıştığı gün sayısı esas alınarak ayrı ayrı tespit edilecek.

Hürriyet

Bir yanıt yazın