Cuma , 19 Nisan 2024

Türkiye’de 30 bin doktor açığı var

saglik bakani mehmet muezzinoglu 4

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, 10 bini pratisyen hekim olmak üzere 30 bin doktor açığı olduğunu açıkladı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ”Şu anda 20 bin uzman hekim, 10 bin de pratisyen hekim açığımız var” dedi.

Müezzinoğlu, Bursa programı çerçevesinde AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Müezzinoğlu burada yaptığı açıklamada bugün Sağlık Bakanlığı görevinin birinci ayını doldurduğunu söyledi.

15 günlük bir çalışmanın ardından ilkesel bakış açısı sağlamaya çalışacaklarını vurgulayan Müezzinoğlu, ”Sağlık hizmetlerinin sorunlarını ortak akılla çözebilme niyetindeyiz. İkincisi, Türkiye’nin en önemli sorunlarının başında sağlık alanında hekim ve sağlık çalışanı açığı, yani hemşire açığı geliyor. Biz 125 bin hekimimizle en ideal sağlık hizmetini verebilmek zorundayız. Şu anda 20 bin uzman hekim, 10 bin de pratisyen hekim açığımız var. Yani bizim 20 bin uzman hekimi bu millete kazandırabilmemiz için tıp fakültelerini aldığımız son 4 yıldır 4-5 bin civarında öğrenci var ki bunlar en erken gelen 10 yıl sonra gelecek. Ortalama 15-18 yıl civarında bir süreye ihtiyacımız var” diye konuştu.

Türkiye’nin 18 yıl sonra da ilave 3 bin hekime ihtiyaç duyacağının anlatan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

”Dolasıyla bizim 30 binlik açığımız hemen hemen devam edecek önümüzdeki yıllarda tıp fakültesindeki öğrenci kapasitemizi arttırmazsak. Dolayısıyla sağlık bakanı olarak, hükümetimiz olarak belki şunları çok hızlı çözeceğiz. Kamu, özel işbirliğiyle şehir hastaneleri kuracağız. 4 yıl 5 yıl sonra bu toplumun hizmetine girecek.  Fiziki mekan sorununu, tıbbi teknoloji sorununu çözmekte çok sorunumuz olmaz ama hekim sorununu çözmekte çok ciddi sıkıntımız olacak ve hükümetimizi de bakanlığımızı da belki de en çok yoran, yıpratan konu bu olacak.

Bizim  hekimlerimizden çok azami düzeyde istifade etmemiz lazım. Hekimlerimizin zamanını olabildiğince, yasalarla sınırlı olan çalışma saatlerinin ötesinde gönüllü çalışma süreçlerine de açmamız lazım ki; biz bu 125 bin hekimden azami verimliliği elde edelim. Yoksa biz hekimlerden azami verimliliği elde edemezsek, bu 20 bin hekim açığımız da varken sağlıkta başarımızı devam ettirebilmemiz çok mümkün olmaz. Aynı şekilde yaklaşık 50 bin hemşire açığımız var. Hemşire açığımızı da önümüzdeki 5 yılda çok hızla kapatabilmeyi amaçlıyoruz. Bunlar belki de ekonomik açıdan bizi en çok yoracak konular olacak. Ama biz sağlık çalışanlarının geleceğe daha güvenle bakabilmeleri ve onların birikimlerinden azami istifade edebilmeyi merkeze koyacağız. Dolayısıyla bu anlamda ister üniversite hocalarımız ister diğer hekimlerimiz onlardan her türlü ve her ortamda mesleklerinden istifa etmeyi planlamayı düşünüyoruz.”

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

 

Bir yanıt yazın