Cuma , 29 Mart 2024

Sivas’ta bilim adamları diş protezinde bor kullanmaya başladı…

bordishek

SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından diş protezi üretiminde bor madeni kullanıldı. Fakülte Dekanı Prof.Dr. Kemal Özdemir başkanlığında öğretim üyeleri Doç.Dr. Hakan Demir, Doç.Dr. Hakan Akın, Yrd.Doç.Dr. Derya Özdemir Doğan ve Yrd.Doç.Dr. Faik Tuğut’tan oluşan ekip 30 ay önce bor madeni kullanarak diş protezi yapmak için bir çalışma başlattı. Deneme çalışmalarında günümüzde diş protezi yapımında kullanılan malzemeye bor madeni ilave edildi. Yapılan çalışma sonunda bor madeni katkılı yeni protezin çok daha sağlam olduğu tespit edildi. Üretilen yeni protezin öncekilerde görülen bakteri üretimi ve mantar sorununu da oluşturmadığı belirtildi. Bor madeni ile yapılan protezin bu tür bakterilerin tutunmasına izin vermediği anlaşıldı.

HAKEM HEYETİNİN ONAYINDAN SONRA PATENT ALINACAK
Prof.Dr. Kemal Özdemir çalışmanın tamamlanma aşamasına geldiğini, hakem heyeti onayından sonra patent alınacağını belirtti. Prof.Dr. Özdemir, bor madeninin dünyadaki rezervinin yüzde 70’nin Türkiye’de bulunduğuna dikkat çekerek şöyle dedi:
“Bu maden çok stratejik bir maden ve pek çok alanda kullanılıyor. Tarımda gübreden, otomobil yapımına, hayalet uçakların zırhının yapılmasında bor maddeni kullanılıyor. Bu milli bir maden diyebileceğimiz bor madenini bizim alanımızda nasıl değerlendireceğimiz düşüncesi uzun zamandır aklımdaydı. Ancak günümüzde bu maden stratejik özelliklere sahip olduğu için, bunun teknolojisi çok yaygın olarak bilgi dolaşımında değil. Stratejik özelliklerinden dolayı herkes kendi bilgisini kendisine saklıyor. Bu sebeple biz de bu madeni kendi alanımızda nasıl kullanabiliriz düşüncesiyle uzun zamandır kafa yormaktaydık. Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde oluşturduğumuz ekiple bu maden üzerinde çalışmaya başladık. 3 farklı tipini değişik oranlarda protez malzemesi olan polimetil metakrilatın içerisine kattık. Bunun üzerinde fiziksel ve biyolojik deneyler yaptık.

DÜNYADA BU ALANDA BAŞKA ÇALIŞMA YOK 
Bu fiziksel çalışmalarda gördük ki polimetil metakrilatın dayanıklılığı yüzde 25 oranında artıyor. Biyolojik çalışmalarda da gördük ki toksik bir madde değil, aksine hücrelerle yaptığımız çalışmalarda hücre ölümüne sebep olmadı. Bakterilerle yaptığımız çalışmada bu madenle yapılan protezin yüzeyine mantar hücreleri ve bakteriler tutunamıyor. Polimetil metakrilatın bir dezavantajı da buydu. Üzerine mantar hücreleri tutunduğunda eğer ağız hijyeni de kötüyse mantar hastalığına neden oluyordu. Bu çalışmaların daha başındayız. Bunu diş hekimliğinin değişik alanlarında kullanmayı düşünüyoruz. Onun için çok fazla ayrıntı da veremiyoruz. Bu çalışma ulusal anlamda bizim onurumuz olacak. Dünyada bu alanda başka bir çalışma yok.”

‘BOR MADENİ GÜÇLENDİRİYOR’
Prof.Dr. Özdemir, sektörde cam fiberler ile yapılan protezlerin de güçlendirilmesi ile ilgili çalışmalar olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Cam fiberlerin ve karbon fiberlerin ağız dokusuna ve diş eti mukozasına temas ettiği zaman son derece irital malzemeler. Borda böyle bir sıkıntı yok. Üstüne üslük bor ile cam fiber kadar da sertlik elde ettik. Bu çalışmaları sürdüreceğiz. Biz tamamen bordan protez yapmıyoruz. Yani yine aynı protez malzemesini kullanıyoruz. Aynı zamanda da içerisine güçlendirici olarak bor madenini katıyoruz.”

Akşam

Bir yanıt yazın