Perşembe , 28 Mart 2024

Kocaelili gençler en çok doktor olmak istiyor

doktorlarhaber.fw

Uğur Kariyer Merkezi tarafından uygulanan Kariyer Eğilim Testi’nin geçen yıl yapılan Kocaeli değerlendirmesinde, ilimizde üniversite sınavına girecek gençlerin özellikleri, gelecekte seçecekleri meslekler konusunda ortaya ilginç tablo çıktı.

Eylül 2011 ile Eylül 2012 tarihleri arasında Kocaeli ili genelinde 755’i kadın, 770’i ise erkek toplam 1525 öğrenciye Kariyer Eğilim Testi uygulandı.  Bu değerlendirme sonunda öğrencilerin ağırlıklı olarak Sosyal(% 20,3) tercihinde olduğu belirlendi. Gerçekçi % 19,1 Araştırmacı  % 17,1, Artistik % 18,6, Girişimci % 8,6, Geleneksel % 16,3 oranında diğer kategoriler çıktı. Erkek öğrencilerin yüzde 32,6 oranında Gerçekçi. kız öğrencilerin ise yüzde 29,7 oranında Artistik eğiliminde olması da ilginç bir durum.

KIZLAR SAĞLIK, ERKEKLER MÜHENDİSLİK

Kocaeli’de gençlerin en çok tercih etmek istediği meslek % 19,37 ile tıp. Gençlerin en çok tercih etmek istediği diğer meslekler ise; Psikoloji-Psikolojik Danışmanlık (,68), Avukat (,81), Eczacı (,64), Bilgisayar Mühendisi (,12), Matematik öğretmenliği (%9,11), Elektronik-Elektrik mühendisliği (%8,96), Asker-subay (%8,77), Diş hekimi (% ,66) olarak belirlendi.

En çok istenen 5 meslek incelediğinde bu mesleklerden üçünün insan sağlığı ile ilgili olduğu görülüyor. Özellikle doktorluk hem kız, hem de erkekler arasında oldukça popüler bir meslek. Doktorluğun toplumumuzda saygı duyulan, prestijli bir meslek olması ve ayrıca maddi kazancının pek çok mesleğe oranla daha iyi olması gençleri bu mesleğe yönlendiriyor. Kocaeli’de dikkati çeken diğer nokta ise mühendislik ile ilgili mesleklerin ilimizde gençlerinin tercih etmek istediği diğer meslekler arasında yer alıyor. Kocaeli’de çok fabrikanın bulunması, gençlerin bu bölgede mühendislik alanlarına yönelmesine neden gibi gözüküyor.

Kocaeli’de kız öğrencilerin meslek seçimleri daha çok sağlık ve eğitim sektörlerine yönelik. Erkek üniversite adayları ise daha çok mühendislik alanlarını tercih ediyor. Kocaeli’de kız üniversite adaylarının en çok tercih ettiği mesleklerde ilk üç sıra Doktor/Tıp, Psikolog/Psikolojik Danışmanlık ile Avukatlık bulunuyor.  Erkek adayların favori ilk üç mesleği ise, Bilgisayar mühendisliği, Elektrik/Elektronik Mühendisliği ile Makine Mühendisliği. Erkeklerde, doktorluk dördüncü.

Bir yanıt yazın