Cuma , 29 Mart 2024

Onlar için diş tedavisi ENGEL değil !

dishekimi
Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, açtığı ameliyathaneyle bedensel ve zihinsel engelliler ve iletişim kurulamayan kişilere genel anestezi altında diş tedavisi yapıyor.

Böylece hasta tedavilerindeki gecikmenin de önüne geçilerek, hastalara zamanında müdahale edilebiliyor.

Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından hizmete açılan ünitede bedensel ve zihinsel engeli vatandaşlara ve iletişim kurulamayan kişilere diş tedavisi yapılıyor. Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Serper, hazırlanan ameliyathanede hastaların tamamen uyutularak diş tedavisi gördüklerini belirterek, “Zihinsel ve bedensel engelli hastalarımızın diş tedavilerini tek seferde onlara zarar vermeden yapabilmek için çalışmalar yaptık’ dedi.

Engelli vatandaşların yanı sıra başka hastaların da bu tedaviden faydalanabildiklerini dile getiren Prof. Dr. Serper, ‘Şuanda panik atağı olan ve diş koltuğu korkusu olanlar için de bu yöntemi kullanıyoruz. Bu tedavide hiçbir yaş sınırı yok. Sadece normal diş hekimliği tedavilerini yapamadığımız hastalara hizmet veriyoruz’ diye konuştu.

Serper, hastanın tamamen uyutulup genel anestezi yöntemiyle tedavi edilmesinin ardından herhangi bir komplikasyon yaşanmadığına dikkat çekti. Nisan 2012’de kurulan kliniğin haftada bir gün hizmet verdiğini söyleyen Prof. Dr. Serper, ‘En büyük hedefimiz de bunu haftada 4 güne çıkarmak’ şeklinde konuştu.

Engellilere özel tedavi yapan diş kliniğini Ağız-Diş Çene Cerrahisi ve Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı’nın kullandığını ifade eden Serper, diş hekimi korkusu yaşayan hastaların bu tedaviden daha az yararlandıklarının altını çizerek, hasta yoğunluğuna göre günde 4 ila 10 arasında hasta baktıklarını bildirdi.

İletişim kurulamayan yaşlardaki küçük çocuklar için de bu yöntemi kullandıklarını belirten Prof. Dr. Serper, bu sayede 10 diş çürüğünü tek seferde tedavi edebildiklerini kaydederek, dolayısıyla hastaya diş hekimi korkusu yaşatmadan hastayı iyileştirebildiklerini dile getirdi.

Yeni Şafak

Bir yanıt yazın