Cuma , 19 Nisan 2024

Karlı havalarda araç sürüş teknikleri

kislastigi

Sakin kullanın
Kar ve Buz üzerinde ani hızlanma, ani direksiyon hareketleri ve frenlemeden kaçınarak çekiş kaybını münümuma düşürebilirsiniz.

Her zaman 4 adet kış lastiği kullanın
Optimum performans ve güvenliğin sağlanması için 4 adet kış lastiğinin aynı zamanda kullanılması çok önemli ve gereklidir. Her zaman aynı markanın aynı yapıya sahip kış lastiklerini kullanın. Aynı ebatta, aynı karakteristiğe sahip sırt deseni olan kış lastiklerini aynı aksa takın. Lastiklere çivi çakılacak olması durumunda, bu uygulama her 4 lastiğe de yapılmalıdır. Doğru yük kapasitesi ve hız koduna sahip lastiklerin kullanımı için araç üreticisinin tavsiyelerine uyunuz.

Lastik hava basınçlarını düzenli olarak kontrol edin
Lastik basınçları, lastikler soğukken düzenli olarak kontrol edilmelidir. Lastik basıncındaki düzeltmeler de gene lastikler soğuk iken yapılmalıdır. Hava basınçları, araç üreticisinin önerdiği şekilde ayarlanmalıdır. +20°C hava sıcaklığında 2.0 bar olarak ölçülen lastik hava basıncı, sıcaklığın -5°C’ye düştüğünde 1.74 bar, -20°C’ye düştüğünde ise %20 düşerek 1.59 bar olarak ölçülmektedir.

Lastiğin Hız limitini kontrol edin
Lastiğin yanağında belirtilmiş olan hız kodlarına dikkat edin. Opsiyonel olarak, araç üzerinde, tavsiye edilen hız kodundan daha düşük hız kodunda lastik takılmış olabilir. Bu durumda, AB yasaları hız kodundaki farklılığın araç içinde görünür şekilde belirtilmesini zorunlu kılar.

Diş derinliklerini düzenli olarak kontrol edin
Kış lastiklerinin performansı, lastik diş derinlikleri 4mm’nin altına düşünceye kadar azalmadan devam eder. Bu diş derinliğinin altında kış lastilkerini yeterli performans göstermez. Ancak bu lastikler diş derinlikleri 1.6mm’nin altına düşünceye kadar, gene kış aylarında yaz lastiği olarak kullanılabilir.

Dikkatli şekilde saklayın
Kış lastikleri kullanılmadığı zaman, tercihen jant ile birlikte ve uygun hava basıncı ile saklanmalı ve hava basınçları düzenli olarak kontrol edilmelidir. Jant olmadan saklanması durumunda, yanakları üzerinde ve 4 adetten fazla lastik üstüste olmayacak şekilde istiflenmelidir. Kış lastikleri her 10.00/12.000 km’de ön-arka yapılarak düzenli aşınması ve daha uzun kullanım sağlanabilir.

(Pirelli teknisyenlerinin performans ve güvenlik açısından kış lastiklerinden en iyi performansı nasıl alacağınıza dair tavsiyeler içermektedir.)

 

Bir yanıt yazın