Cuma , 29 Mart 2024

Hem öldürüyor, Hem Pahalı. İşte Zamlı Sigara Fiyatları !

sigaraHükümet, sigaradan alınan vergi yükünü artırdı. Sigaraya ilk zam haberi geldi.

Sigaraya gelen vergi artışı sonrası düşük sigara fiyatlarında yüzde 10; yüksek sigaralarda ise yüzde 5 civarında artış bekleniyordu. İlk zammı Philip Morris yaptı.

SİGARAYA ZAM ARTIK OTOMATİK

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni karara göre sigarada Özel Tüketim Vergisi oranı yüzde 65,25 oldu. Bir paket sigaradan alınacak en düşük maktu vergi tutarı 3 lira 24 kuruşa yükseldi.

VERGİYE GÖRE SİGARA FİYATI ARTACAK

Sigara vergisi, 6 ayda bir enflasyon oranına göre otomatik olarak artırılacak. Yani vergi artışına göre firmalar, fiyatları yeniden belirleyecek.Vergi artışının paket fiyatlarına nasıl yansıyacağı henüz belli olmadı.

İşlenmemiş tütün ithalatından alınan tütün fonu tutarı, Vergileme Faslı açılışında AB komisyonuna verilen Eylem Planı doğrultusunda ton başına 1.800 dolardan, ton başına 1.500 dolara indirildi.

İLK ZAM PHİLİP MORRİS’DEN

8.5 liradan satılan sigaralar 9.5 liraya, 8.25 liraya satılan sigaralar 9.50 liraya yükseldi. 8 liraya satılan sigaraların paketi 9 liraya, paketi 6.5 lira olan sigaraların fiyatı ise 7.5 liraya çıktı.

Diğer şirketlerin de sigaraya zam yapması bekleniyor.

1 HAFTA İÇİNDE ZAMLANIR

Hükümetin, sigaradan alınan vergi yükünü artırmasını değerlendiren British American Tobacco Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Tuna Turagay, “1 hafta içinde sigaraya zam gelecek” dedi. Yapılacak olan zammın, gelen vergi ile doğru orantılı olacağını belirten Turagay, şunları söyledi: “Vergi yükü çok fazla olmadığı için sigaraya büyük bir zam gelmeyecek. Daha önce konuşulduğu gibi yüzde 20-30 gibi bir rakam olmaz. Bu konuda her türlü hesabı yaptıktan sonra zam oranını belirleyeceğiz. Hükümet sigara fiyatlarını yükseltmek istiyor ama en azından getirdiği vergi yükü çok yüksek olmadı.”

Haberler.com

Bir yanıt yazın