Cuma , 19 Nisan 2024

Dt. Yeşilkaya: Diş hekimi korkusunu aileler tetikliyor

892421

Dentatürk Özel Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi diş hekimlerinden Şeniz Yeşilkaya, diş hekimi korkusunun çevresel faktörler, ailelerin yanlış yönlendirilmeleri ve yanlış deneyimlerden kaynaklandığını söyledi.

Şeniz Yeşilkaya, yaptığı açıklamada, diş hekimi korkusunun üç temel nedeni olduğunu dile getirdi. Birinci sırada aileden, okuldan, iş yaşamından ya da kişinin sosyal hayatında yer alan gruplardan aldığı yanlış duyumları kapsayan çevresel faktörlerin geldiğini ifade eden Yeşilkaya, “Olumsuz algıyı yaratan bir diğer faktörü de ‘yanlış deneyimler’ olarak adlandırıyoruz. Yanlış deneyimlerin temelinde hatalı ya da eksik diş hekimi tedavi uygulamaları yer alıyor. Diş hekimi fobisini yaratan olumsuz faktörlerden biri de ailelerin yanlış yönlendirmeleri. ‘Yaramazlık yapma seni dişçiye götürürüm’, ‘Yemeğini çabuk ye, yoksa dişini çektiririm’ gibi korkutmalar çocukluktan başlayarak, bireyin ömür boyu diş tedavisinden kaçmasına ve yaşam boyu bir fobiye sahip olmasına neden olur.” dedi.

Bir çocuğun diş hekimi korkusunu yenmesinde aileye büyük görev düştüğünün altını çizen Yeşilkaya, çocuğun yapısına uygun klinik ya da muayenehane seçilmesi gerektiğini söyledi. Yeşilkaya, “Bu noktada dekor, müzik, oyun odaları ve personelin ilgisi büyük önem taşır. Başlangıç tedavileri kısa tutulmalı, seanslar eğlenceli hale getirilmelidir. Çocuk hasta düzenli olarak bilgilendirilmelidir. Ağız ve diş sağlığı bilinci kişiye küçük yaşta kazandırılmalıdır. Aileler bu sürece destek olmalı, hekim ve çocuk arasında olumlu köprü oluşturmalıdırlar.” diye konuştu.

Cihan

BUGÜN

Bir yanıt yazın