Cuma , 19 Nisan 2024

“Sınırsız içki ve menüden uzak durun”

kadeh

Yılbaşı sevincinizin hastanede bitmesini istemiyorsanız bunlara dikkat edin

 Marmara Üniversitesi (MÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, yılbaşı gecesi yeme içmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, ”mutluluğu mutsuzluğa dönüştürmesinler” dedi.Prof. Dr. Elmacıoğlu, yılbaşı yemek kültürünün Türkiye’ye yabancı kültürlerden geldiğini ve bu gecelerde genellikle pilav ve hindi yenildiğini hatırlattı. Bütçelere göre sofraların süslendiğini belirten Elmacıoğlu, yılbaşı gecesinde, hindi ya da tavuğun, yağsız protein kaynağı olduğunu, pilav ve mevsim salatalarının tüketilmesinin doğru olduğu söyledi.

”MUTLULUĞU MUTSUZLUĞA DÖNÜŞTÜRMEYİN”
İçecek olarak ayran veya evlerde hazırlanabilecek içeceklerin tercih edilebileceğini belirten Elmacıoğlu tatlı olarak da kabak, ayva ve elma tatlılarını önerdi.

”İnsanlar 4-5 saat aileleriyle beraber oturarak evde veya dışarda bu geceyi kutlarken mutluluğu mutsuzluğa dönüştürmesinler” diyen Elmacıoğlu, yemeğin yavaş yavaş ve azar azar yenilmesi gerektiğini söyledi. Meyve tatlılarının kaymak yerine dondurmalarla servis edilebileceğini aktaran Emlacıoğlu, Türk yılbaşı geleneğinin vazgeçilmezi kuru yemişin de kontrollü bir şekilde tüketilmesini istedi.

”ALKOLÜ FAZLA KAÇIRABİLECEKLERE YOĞURT, AYRAN VEYA KEFİR ŞART”
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, yılbaşında alkol kullanımı konusunda şunları söyledi:”Alkol kullananlar bunun dozunu iyi ayarlamalı. Çünkü alkol belirli bir dozun üzerine çıkıldığında mutlaka tüketen kişide mide-bağırsak rahatsızlıklarına yol açıyor hatta hastanelik edecek kadar birçok insanı etkileyebiliyor. Yılbaşını bu mutlu sofralarda güzel bir şekilde geçirmek yerine içecek sıvı tüketimini alkolle devam ettirmek isteyen kişilerin de geceyi hastanede geçirme ihtimalini göz ardı etmeyelim. İnsanlara sınır koymayı öneriyorum ancak sınırı aşan, iradesine sahip olamayan insanlar için yoğurt, ayran ve kefirin bulundurulmasını şart koşuyorum. Bunun doğrusu budur.”

”LİMİTSİZ İÇKİ VE MENÜDEN UZAK DURUN”
Elmacıoğlu, bazı restoranların ”sınırsız içki”, ”sınırsız meze” gibi kampanyalarla tercih sebebini arttırdığını hatırlattı. Bir beslenme uzmanı olarak en korktuğu gecelerin yılbaşı geceleri olduğunu vurgulayan Elmacıoğlu, ”Çünkü bu gecede restoran ve benzeri mekanlarda kalabalık çoktur. Bu kalabalığa çabuk servis yapmak için yemekler 1-2 gün öncesinden hazırlanır. Doğru bir soğuk zincirde muhafaza edilmezse bunların yılbaşı gecesi gıda zehirlenmelerine sebep olabilecek bozulmalara bile maruz kalabileceğini ifade etmek istiyorum. Yılbaşı gecesi dışardaki limitsiz içki ve limitsiz menüden uzak durulmalıdır, bu gecelerde limitsiz ikramlar ayrıca bir risktir” diye konuştu.

Limitsiz alkollü menülerin fiyatlarının ucuzluğuna farklı bir açıdan da dikkati çeken Elmacıoğlu, kaçak alkol ihtimalininin göz önünde bulundurmasını istedi.

AA

HT

Bir yanıt yazın