Cumartesi , 20 Nisan 2024

Özel hastane patronları sırada bekliyor! Devlet hastaneleri satılıyor

parasteteskop.fw

Özel hastane patronları sırada bekliyor! Devlet hastaneleri satılıyor

Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2 Kasım’da yürürlüğe girecek olan Kamu Hastaneleri Birliği Yasası için Sağlık Bakanlığı’nda pazarlıkların başladığını iddia etti. SES Kocaeli Şube Başkanı Murat Harata ise KHB Genel Sekreterliği’ne atanan Hasan Aydınlık’ın ilimizde bulunan 12 hastaneyi kiraya verme ya da satma konusunda tek yetkili olduğunu söyledi

Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Yasası, sendikaları ve vatandaşları tedirgin ediyor. Sağlık sektörünün bu yasa ile birlikte tamamen piyasalaştığını belirten sağlık alanında örgütlü sendikaların yöneticileri, vatandaşın bu yasa nedeniyle mağdur olacağını ifade etti. Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Sağlık Bakanlığı’nda, özel hastane patronları ile ‘hastane pazarlıklarının’ yapıldığını iddia etti. KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Kocaeli Şubesi Başkanı Murat Harata, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne atanan Hasan Aydınlık’ın Kocaeli’de bulunan 12 hastaneden herhangi birini satma ya da kiraya verme yetkisine sahip olduğunu hatırlattı.

 

CEO’LAR ATANIYOR

2 Kasım’da yürürlüğe girecek olan Kamu Hastaneleri Birliği Yasası ile birlikte başhekimlik sistemi ortadan kaldırılıyor, hastaneleri genel sekreter adı altında CEO’ların yönetmesi planlanıyor. 40 milyar liralık sağlık bütçesinin yönetimi de genel sekreterlerde olacak. Sözleşmeli olarak görev yapacak CEO’lar, 15 bin liraya kadar maaş alacak. Hastanelerin bütün faaliyetlerini onlar denetleyecek. Altı aylık denetimler sonucunda başarısız bulunan genel sekreter ve ekibinin sözleşmesi, sürenin bitmesi beklenmeden feshedilecek.

 

DENETİME TABİLER

Yeni yapılanmada önemli oranda etkisini kaybeden başhekimler, genel sekreterin atadığı hastane yöneticisine bağlı olacak. Kurban Bayramı’ndan sonra uygulanmaya başlanacak olan Kamu Hastaneleri Birliği Yasası kapsamında 900’e yakın devlet hastanesi önümüzdeki aydan itibaren her ilde kurulacak KHB’ye bağlanıyor. Altı aylık aralarla yapılan denetimler sonucunda başarısız bulunan sekreter ve ekibi süre beklenmeden gönderilecek. Bu değerlendirme, kamu veya özel değerlendirme kuruluşlarına da yaptırılabilecek. Yapılan değerlendirme sonuçlarına göre birliğin, yönettiği hastanelerin sınıfını yükseltememesi ya da düşürmesi halinde CEO ve ekibi görevden alınacak.

 

KAR-ZARAR HESABI

Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sağlıkta dönüşüm programı kapsamında hayata geçirilen yasanın, sağlığın piyasalaştırılmasında son nokta olduğunu söyledi. KHB ile sağlığın özel sektöre devredildiğini dile getiren Çerkezoğlu, “Kamu hastaneleri birer işletme haline dönüştürülüyor. Söz konusu yasa ile birlikte hastaneler, piyasaya açılıyor” açıklamasında bulundu. Hastaneyi yöneten CEO’ların 6 aylık denetimlerinin ardından başarısız bulunan genel sekreter ve ekibini görevden alabilecek olmasını hatırlatan Çerkezoğlu, “Yasa, CEO ve ekibin kar etme şartı koyuyor. Hastaneler artık halk sağlığını göz ardı edecek, kar-zarar hesabında çalışacak” dedi.

 

PAZARLIĞA OTURULUYOR

AKP’nin sağlık hizmetlerini tamamen paralı hale getirmeye çalıştığını belirten Çerkezoğlu, hastalara müşteri gözüyle bakıldığını, sağlık çalışanlarının ise kazanılmış haklarının ortadan kaldırıldığını dile getirdi. KHB ile birlikte hastanelerin satışa uygun hale getirilmeye çalışıldığını söyleyen Çerkezoğlu, “Özel hastane patronları Sağlık Bakanlığı’nın koridorlarında pazarlığa oturuyor” ifadelerini kullandı. Çerkezoğlu ayrıca sağlık alanında örgütlü sendikalarla ve Türk Tabipler Birliği ile kitlesel eylem hazırlığında olduklarını bildirdi. Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker ise yasa ile hastanelerin satışı için zemin hazırlandığını ifade ederek, “Bu yasanın altında böl-parçala-yönet ve sat mantığı var” diye konuştu.

 

KİRALANIP, SATILABİLECEK

Yaklaşık 1 yıl önce İzmit Seka Devlet Hastanesi, Darıca Farabi Hastanesi, İzmit Kadın Doğum Hastanesi ile Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yabancıların gelip fiziki ortamlarda incelemelerde bulunup, fotoğraf çektiklerini ve Türkiye’deki tüm hastanelere İsrailliler’in talip olduğuna dair haberleri hatırlatan Çeker, söz konusu yasa ile ilgili çalışmaların aylar önce başlatıldığını söyledi. KHB yasası ile devlet hastanelerinin 49 yıllığına kiralanabileceğine vurgu yapan Yol-İş Sendikası İstanbul eski Şube Başkanı Esat Muratoğlu, 1 yıl önce tüm devlet hastanelerinin elden geçirildiğini ve kar-zarar tablolarının hazırlandığını iddia etti. KESK’e bağlı SES Kocaeli Şubesi Başkanı Murat Harata, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne atanan Hasan Aydınlık’ın Kocaeli’de bulunan 12 hastaneden herhangi birini satma ya da kiraya verme yetkisine sahip olduğunu hatırlattı.

 

Sevil BİCAKCI
Mavi Kocaeli

Bir yanıt yazın