Çarşamba , 24 Nisan 2024

Asgari ücretli doktor olmayacak

parasteteskop.fw

Maliye Bakanlığı, kayıtdışıyla mücadele için harekete geçiyor.

Bakan Mehmet Şimşek, “Çalışma Bakanlığı ile birlikte yeni bir proje yürütüyoruz. Örneğin bir doktor asgari ücretli gösterilirse sistem onu kabul etmeyecek” dedi.

Kayıtdışıyla mücadele yeni yıla damgasını vuracak. Hem sivil toplum örgütleri hem de hükümet bu konuda sert önlemler alınması için çalışmalar yapıyor.

Hak-İşâ€™e bağlı Öz İplikİş Sendikası Başkanı Murat İnanç’ın, kayıtdışı çalışmayan işletmelere, turizmdeki “mavi bayrak” uygulaması gibi “beyaz bayrak” verilmesi formülü her kesimden büyük destek görürken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bu konuda amansız bir mücadele için düğmeye basılacağı sinyalini verdi…

Yüzde 10’u geçmez 

2002’de yüzde 52 olan kayıtdışı istihdamın yüzde 38’e düştüğünü hatırlatan Şimşek, rakamın yine de yüksek olduğunu söyledi.

Türkiye’de asgari ücretle çalışan oranının yüzde 47 olarak göründüğünü hatırlatan Şimşek, bu oranın aslında yüzde 10’u geçmeyeceğini kaydetti.

Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’yla yaptıkları bir çalışma hakkında da bilgi veren Bakan, “Mesela; herhangi bir çalışanınızı asgari ücret üzerinden göstermeye çalışıyorsunuz. Meslek kodunu giriyorsunuz, diyelim ki doktor. Devlet, hiçbir doktoru asgari ücrete çalıştıramayacağınızı biliyor. Asgari ücret üzerinden göstermeyi sistem kabul etmeyecek” şeklinde konuştu.

Vergi istisnasındaki ‘5 yıl’ sınırı kaldırılıyor

Mehmet Şimşek, Gelir Vergisi reformunda bazı düzenlemeler yapmayı planladıklarını da açıklayarak örnek olarak şimdiye kadar vergilendirilmeyen şehir rantlarını gösterdi.

Şimşek, “Diyelim ki gittiniz imarsız bir arsa aldınız. Gelişti, imar geldi ve fiyatlar katlandı. Beş yıl elinizde tuttuğunuz için o kazanç elde ettiğiniz rant hiç vergiye tabi değil.

Yeni Gelir Vergisi tasarısıyla isterseniz 100 lira elinizde tutun, biz yine vergilendireceğiz” dedi. Faiz, temettü ve kira gelirini birlikte değerlendireceklerini aktaran Şimşek, hali hazırda 18 temel sektörün de yoğun bir incelemeden geçtiği bilgisini verdi.

Zenginden fazla fakirden az vergi

Bakan Şimşek zenginden çok, fakirden az vergi alınmasını öngören yeni çalışmanın detaylarını açıkladı. Maliye Bakanı Şimşek, “Gelir Vergisi oranlarıyla oynama, oranları artırma gündemde değil. Ama bazı imtiyazlar, bazı istisnaların azaltılması, kaldırılması gündemde” dedi.

Elazığ’daki emlak Şişli’den değerli!

Bakan Şimşek, konutta 150 metrekar eye kadar yüzde 1, bunun üzerinden ise yüzde 18 vergi alındığını hatırlattı. Şimşek şunları söyledi: “Biz konutun değerini de kavrayacak daha adil bir sistem çabası içerisindeyiz. Arsanın değeri de ele alınabilir, konutun değeri, bulunduğu yerde alınabilir. Birinci husus; emlak vergi değerini baz alsanız, çok güvenilebilecek bir parametre değil.

Bir örnek vereyim, Şişli’de emlak vergi değeri 250-999 lira arasında olan yer yok. Elazığ’da ise Keban Barajı yapılmış, daha fazla kamulaştırma bedeli almak için emlak vergi değeri yukarıda. İkinci bir husus, 150 metrekarenin altında bile olsa büyükşehirlerde arsa metrekar e değeri belli eşikleri aşıyorsa, lüks veya birinci sınıf inşaat olmasına bağlı olarak KDV farklılaştırılabilir.”

CELAL TOPRAK – BUGÜN GAZETESİ

Bir yanıt yazın