Salı , 23 Nisan 2024

Sigara yasağını delene kapatma!

Sigara yasağına uymayan kafe ve lokantalara ek cezalar yolda

Sigara için mekânlarına açılır kapanır tavan yaptıranlar da yasak kapsamına girecek. Sigara içirilen işyerlerine ‘kapatma’ cezası gelecek.

Sigara yasağının mimarı AK Parti Trabzon Milletvekili TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı ve Başbakan’ın yeni sağlık danışmanı Cevdet Erdölyeni bir hazırlık üzerinde çalışıyor.

Erdöl, çocukları, sigara, alkol, uyuşturucu, hap ve internet gibi bağımlılık kaynaklarına karşı korumaya çalıştıklarını belirterek bu yolda sigara yasaklarının önemli bir gelişme sağladığını söyledi. Ancak Erdöl, “Yetmez ama evet” sloganıyla yeni bir çalışma içinde olduklarını bildirdi.

KAPATMA CEZASI
Erdöl, sigara yasağına ilişkin düzenlemeleri yaparken yasada eksiklikler olduğunu, bazı açık noktalar bıraktıklarını sonradan fark ettiklerini kaydetti.

Erdöl, öncelikle kapalı alan tanımının tam yapılamadığını, bundan yararlanan bazı mekânların ‘açılır kapanır tavan’ gibi formüllerle cezadan kurtulduğunu, AB direktifine göre tavanı açılır kapanır olan yerlerin kapalı alan sayılmadığını anlattı. Erdöl yasa değişikliği çalışması sırasında bunu sağlayacak bir tanım yapacaklarını, tavanı açılıp kapanan yerlerde de yasak olacağını ifade etti.

Düğün salonu gibi mekânlarda düğün sahibi ile “Sigara içilecekse 5 bin lira daha” diyerek ceza içinde düğün paketi pazarlığı yapıldığını, cezanın peşin alındığını ve para cezasının caydırıcı olmadığını vurgulayan Erdöl bu nedenle mekânlara ‘kapatma’ cezası getirilebileceğini belirtti. Erdöl, stadyumlar ve araçların içinde sigara içilmemesi konusu üzerinde de durduklarını belirtti.

Saliha ÇOLAK / ANKARA


Bir yanıt yazın