Salı , 16 Nisan 2024

Kurban Bayramında düzenli beslenme uyarıları !

En çok yiyecek tükettiğimiz bayram olan Kurban Bayramı yaklaşıyor. 

Dr. Mesut Alp KARATAŞ tavsiyelerini şu şekilde ifade ediyor.

Et tüketimine özellikle hipertansiyon hastaları,DM hastaları,karaciğer ve böbrek fonksiyonları azalmış olan hastalar , sindirim sistemi sıkıntısı(gastırıt.peptık ulser,safra taşı,tümor)olanlar ,gut hastalığı , obezite v.b metabolızma problemı olanlar ve yaşlı ve ileri yaşlı kişilerin dikkatli olması gerekir.

Et ve et ürünlerinin tüketimine bağlı olarak vücudumuza nispeten daha fazla oranda giren protein, doymuş yağ ,trans yağ ve kalori artmış olur.

 Et tüketimini artmasına bağlı olarak diğer besin gruplarında sebze ,meyve ve tahıl tüketiminde azalmalar olurken  tatlı tüketiminde artışlar görülür.Gün boyunca devam eden bayram gezmeleri hem besin tüketimini artmasına ve oturmaya bağlı olarak hareketin azalmasına neden olmakta bu tablo kilo alımına zemin hazırlamaktadır.
Bayram önerileri;
Bayramdan bir kaç gün önce vücut dinlendirilebilir.sebze ve meyve , kurubakliyat az yağlı yoğurt tüketimi artabilir.
Kurban etinin sindirimi zor olduğu için geç saatlerde tüketilmemelidir.
Bayram süresince tatlı tüketimine dikkat etmek ağır yağlı ve şerbetli tatlılar yerine daha hafif olanlar sütlü tatlılar meyveli tatlılar veya meyve tercih edilmelidir.
Et asidik bir besindir ve sindirimi uzun sürer bu yüzden su içilmesi ve gün içinde greyfurt ,badem ,bol yeşillik, salatalık,brokoli, ıspanak, maydanoz ,yaban mersini gibi alkali besinlerden faydalanmak gerekir, yenilen et ve etli yemeklerin çok tuzlu olmamasına dikkat etmeli et yemeklerinin yanında etteki demirin daha kaliteli emilmesi için mutlaka c vitamini içeren maydanoz,limon,kırmızı biber besinler tüketilmelidir.
İkramların yarısını tüketmek veya red etmek gibi bir hakkınız olduğunu unutmamak gerekir.
Şimdiden iyi bayramlar..

Bir yanıt yazın